Jó hír az életben maradtaknak: nyugdíjemelés jöhet a nyáron

Valójában persze csak az árak drágulásához igazítják némileg a juttatást.

Nyugdíjat visz a postás.
Nyugdíjat visz a postás. Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Pótlólagos nyugdíjemelést hajthat végre hamarosan a kormány, mivel a tervezett 3 százalék helyett 3,6 százalék lehet az infláció – mondta Tállai András pénzügyminiszter-helyettes a Magyar Nemzetnek.

Tállai szerint az érintettek a nyár elején, egy összegben megkapnák az év korábbi hónapjaira járó 0,6 százalékos emelést, a folytatásban pedig az emelés mértékével lenne több a havi juttatás.

„A kiegészítő nyugdíjnövelés átlagosan nagyjából évi tízezer forintot jelent. Összességében 26 milliárd forinthoz jut így a 2,5 millió hazai nyugdíjas”

– kábított Tállai András, azzal már nem terhelve a propaganda-fogyasztókat, hogy ha az inflációt korrigálja az „emelés”, akkor valójában csak számtani manőverről van szó: azt a 26 milliárdot kapják vissza a nyugdíjasok, amit a dráguló árak jelenleg kivesznek a zsebükből.

A Magyar Nemzet mindenesetre megnyugtat: amennyiben a 3,6 százalékot is megugorná az infláció, akkor a nyugdíjasok az eddigi gyakorlatnak megfelelően, novemberben már januárig visszamenőleg kapnák meg a különbözetet, vagyis akkor majd ismét lehet hirdetni, hogy emelkedik a nyugdíj.

Kapcsolódó hírek