Őszig meghosszabbítaná a kormány a veszélyhelyzetet

Az indoklás szerint „az új vírusvariánsok” miatt van szükség továbbra is a teljhatalomra.

Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2020. november 10-én.
Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2020. november 10-én. MTI/Balogh Zoltán

Kedden késő este benyújtották törvényjavaslatot, mellyel a kormány őszig meghosszabbítanák a jelenleg érvényben lévő veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedéseket – vette észre a Magyar Narancs.

A kormány tavaly novemberben adott felhatalmazást magának először 90 napra, hogy a veszélyhelyzet alatt rendeleti úton kormányozzon. A veszélyhelyzetet aztán február 22-én meghosszabbították további 90 nappal.

A mostani javaslat szerint a törvény immár a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napon vesztené hatályát.

A javaslat indoklásában az áll, hogy bár a kormány szerint „Magyarország Európa egyik legeredményesebb oltási programjával küzd a koronavírus világjárvány ellen”, de „az új vírusvariánsok azonban Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, ezért elengedhetetlen a fokozott védekezés”.

Kiemelik még, hogy „gyors és hatékony döntéshozatalra van szükség”, a járvány elmúlt egy éve pedig „bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat”.

Kapcsolódó hírek