Újabb kisebbségben lévő fideszes polgármester vette át a hatalmat az ellenzéki többségtől

Míg mások életmentésre, ők hatalomszerzésre használják a rendkívüli jogrendet.

Balogh László, Nagykanizsa fideszes polgármestere fánkot kóstol a XII. Országos Farsangi Fánkfesztiválon, 2020 februárjában.
Balogh László, Nagykanizsa fideszes polgármestere fánkot kóstol a XII. Országos Farsangi Fánkfesztiválon, 2020 februárjában. Fotó: Facebook/Balogh László

Harmadszorra mutatja meg a Fidesz, mit jelent számára a „koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet”: Komló és Szekszárd után Nagykanizsa kisebbségben lévő kormánypárti polgármestere is átvette az ellenzékben lévő testülettől a város irányítását a járvány miatti rendkívüli jogrendet kihasználva.

Az Alfahír azt írja, a települést vezető Balogh László önhatalmúlag visszahívta az ellenzéki pártok alkotta többség által kinevezett tanácsnokokat, fideszes alpolgármestert nevezett ki, a képviselők tiszteletdíját csökkentette, valamint átvette az önkormányzati cégek feletti tulajdonosi jogok gyakorlását is.

A sunyi húzást a fideszes azzal indokolta:

„Mivel a veszélyhelyzet és a járvány megfékezése gyors és operatív, akár azonnali döntéseket igényelhet, élek a törvény által rám ruházott rendkívüli jogaimmal, így a jövőre vonatkozóan gyakorlom a közgyűlés és a bizottságok döntési hatásköreit. A tanácsnoki rendszer költséges fenntartása miatt a jövőre való tekintettel visszahívom az öt tanácsnokot, a rendkívüli helyzetben nincs lehetőség parttalan vitákra, most gyors, operatív, felelősségteljes munkára van szükség.”

Nagykanizsán tavaly ősszel a fideszes Balogh polgármester mellett ellenzéki többségű közgyűlést választottak. Az ellenzéki pártok alkotta többségével többször ki is nyilvánította, hogy részt kíván venni a város irányításában, ezért felállították a tanácsnoki rendszert, ami felügyelte az önkormányzat meghatározott feladatköreit mindaddig, amíg nem sikerül alpolgármestert választani. Vagyis érthető, hogy helyi fideszes vezetés miért kaszálta el azonnal – a koronavírusra hivatkozva – a rendszert – összegez az Alfahír.

Kapcsolódó hírek