Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Újabb kisebbségben lévő fideszes polgármester vette át a hatalmat az ellenzéki többségtől

Míg mások életmentésre, ők hatalomszerzésre használják a rendkívüli jogrendet.

Balogh László, Nagykanizsa fideszes polgármestere fánkot kóstol a XII. Országos Farsangi Fánkfesztiválon, 2020 februárjában.
Balogh László, Nagykanizsa fideszes polgármestere fánkot kóstol a XII. Országos Farsangi Fánkfesztiválon, 2020 februárjában. Fotó: Facebook/Balogh László

Harmadszorra mutatja meg a Fidesz, mit jelent számára a „koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet”: Komló és Szekszárd után Nagykanizsa kisebbségben lévő kormánypárti polgármestere is átvette az ellenzékben lévő testülettől a város irányítását a járvány miatti rendkívüli jogrendet kihasználva.

Az Alfahír azt írja, a települést vezető Balogh László önhatalmúlag visszahívta az ellenzéki pártok alkotta többség által kinevezett tanácsnokokat, fideszes alpolgármestert nevezett ki, a képviselők tiszteletdíját csökkentette, valamint átvette az önkormányzati cégek feletti tulajdonosi jogok gyakorlását is.

A sunyi húzást a fideszes azzal indokolta:

„Mivel a veszélyhelyzet és a járvány megfékezése gyors és operatív, akár azonnali döntéseket igényelhet, élek a törvény által rám ruházott rendkívüli jogaimmal, így a jövőre vonatkozóan gyakorlom a közgyűlés és a bizottságok döntési hatásköreit. A tanácsnoki rendszer költséges fenntartása miatt a jövőre való tekintettel visszahívom az öt tanácsnokot, a rendkívüli helyzetben nincs lehetőség parttalan vitákra, most gyors, operatív, felelősségteljes munkára van szükség.”

Fontos bejelentés

Tisztelt Kanizsaiak!A törvényi rendelkezések szerint veszélyhelyzetben az önkormányzat közgyűlésének jog- és hatásköreit a polgármester gyakorolja. Éppen ezért a városért és polgáraiért érzett felelősségtől vezérelve a következő bejelentéseket teszem a törvényi felhatalmazással összhangban:1. Mivel egy város veszélyhelyzetben nem maradhat döntéshozó vezető nélkül, és sajnos bármelyikünkkel, így velem is történhet nem várt esemény, ezért alpolgármestert nevezek ki a veszélyhelyzetre való tekintettel.2. Jelen helyzet kezelése kapcsán a költségvetésre súlyos terhek hárulhatnak, ezért a legszigorúbb takarékosság jegyében a képviselői tevékenységgel összefüggésben lévő tiszteletdíjakat a 2019-es önkormányzati választások előtti szintre állítom vissza. Az önkormányzat pénzügyi forrásainak most, a város biztonságos működtetése mellett a veszélyhelyzettel összefüggő, az emberek biztonságát, szükség szerinti ellátását biztosító kiadásokat kell szolgálnia.3. Mivel a veszélyhelyzet és a járvány megfékezése gyors és operatív, akár azonnali döntéseket igényelhet, élek a törvény által rám ruházott rendkívüli jogaimmal, így a jövőre vonatkozóan gyakorlom a közgyűlés és a bizottságok döntési hatásköreit. A tanácsnoki rendszer költséges fenntartása miatt a jövőre való tekintettel visszahívom az öt tanácsnokot, a rendkívüli helyzetben nincs lehetőség parttalan vitákra, most gyors, operatív, felelősségteljes munkára van szükség. 4. A továbbiakban gyakorlom az önkormányzati cégek feletti tulajdonosi jogokat.5. Alpolgármesternek a másfél évtizedes önkormányzati tapasztalattal bíró Bizzer András képviselőtársamat nevezem ki. Meggyőződésem, most mindennél fontosabb a veszélyhelyzet kezelése, közösségünk biztonsága, és az, hogy Nagykanizsa mindent megtegyen a járvány terjedésének lassítása, az itt élők egészségének megóvása érdekében. A jelenlegi helyzetben eljött az idő, hogy mindenki bizonyítsa, képes az összefogásra, az együttműködésre.Köszönöm figyelmüket, mindenkinek jó egészséget kívánok! Nagykanizsa, 2020. március 20.Balogh LászlóNagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere

Posted by Balogh László on Friday, March 20, 2020

Nagykanizsán tavaly ősszel a fideszes Balogh polgármester mellett ellenzéki többségű közgyűlést választottak. Az ellenzéki pártok alkotta többségével többször ki is nyilvánította, hogy részt kíván venni a város irányításában, ezért felállították a tanácsnoki rendszert, ami felügyelte az önkormányzat meghatározott feladatköreit mindaddig, amíg nem sikerül alpolgármestert választani. Vagyis érthető, hogy helyi fideszes vezetés miért kaszálta el azonnal – a koronavírusra hivatkozva – a rendszert – összegez az Alfahír.