Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Sosem volt még ennyire fontos a mozgás a gyerekek számára, mint manapság

Sosem volt még ennyire fontos a mozgás a gyerekek számára, mint manapság

Az Egészségügyi Világszervezet kutatásai szerint a kettő és négy év közötti gyerekek számára nem javasolják, vagy legfeljebb napi egy órában a képernyő előtti tevékenységeket. Ide nem csupán a TV-nézés, de a számítógépes játékok, a tabletezés és az okostelefon használata is beletartozik. A felhívás fő célja, hogy elkerüljük a gyermekkori elhízás veszélyét.

Mozgással sok esetben elkerülhető több későbbi betegség

A gyermekkori mozgásszegény életmód később elhízáshoz is vezethet. A túlsúly pedig sajnos melegágya többek között a magas vérnyomásnak, a cukorbetegségnek vagy az érrendszeri megbetegedéseknek. Korábban ezek a betegségek szinte kizárólag a felnőtteket érintették, ám manapság egyre gyakoribbak a kisiskolások között is.

A WHO ajánlja, hogy már a kisbabákat is szoktassuk a rendszeres mozgásra. Naponta legalább 30 percet töltsön hason a baba, így fejlődik a mozgása, és az sem mellékes, hogy az emésztésére is jótékony hatással van.

A nagyobbak, az 1-3 év közötti kisgyermekek számára pedig a napi három óra aktív testmozgás javasolt.

A mozgás hatással van a szellemi fejlődésre is

Ha a gyerekek életének szerves részévé válik a rendszeres mozgás, nem csak hogy az elhízás megelőzésében segít majd, hanem a fejlődésükhöz is hozzájárul.

A csecsemőkori hason fekvés azért is lényeges, mert ebből a pozícióból indul később a kúszás és a mászás. Ezek kimaradása a tanulmányok szerint később diszlexiához vagy diszgráfiához vezethet. A központi idegrendszert például a ritmikus mozgások vagy az egyensúlyérzékre ható mozgások fejlesztik.

A később olyan fontos finommozgások kialakulásában nélkülözhetetlen szerepe van a nagymozgásoknak. Az öt éves korig befejeződő mozgásfejlődés a gyermek testi-lelki egészsége miatt is nagyon fontos.

A megfelelő eszköz kiválasztása

Nem elég csak előírni a gyerek számára a rendszeres testmozgás. Amellett, hogy példaként a szülő is naponta edz, fontos, hogy a gyerekkel is megszerettessük a mozgást.

Csecsemők esetében ez a hason történő játékokban, mondókázásban merül ki. Át is masszírozhatjuk a babát, és a napi fél órás játékos mozgást is érdemes beiktatni a napirendbe.

A kicsit nagyobbak számára, akik már maguk tudnak kúszni-mászni, elég, ha kialakítunk egy olyan biztonságos környezetet, ahol biztonsággal tudnak mozogni, felfedezhetik a lakás minden zegzugát.

A totyogó kisdedek esetében a járás jelenti a nagy megpróbáltatással és izgalommal is járó mozgást. Ebben az esetben is fontos, hogy lehetőség szerint szabadon gyakorolhassák újdonsült tudományukat.

A rollek és futóbiciklik másfél éves korban kerülnek elő. A hintázás is sok izomcsoportot mozgat meg, és számos egyéb képesség fejlesztésében segít.

Akármelyik mozgásformát is választjuk, fontos, hogy mindig olyan eszközt alkalmazzunk, amely használatában a gyermek is örömét leli.