Milyen lépései, illetve összetevői vannak a tudatos whiskykóstolásnak? Mire célszerű fokozott figyelmet fordítani az illatolásnál, ízleléskor, illetve a lecsengés kapcsán? Hogyan érdemes kóstolni a minőségi whiskyfajtákat?
A cikk a felsorolt kérdésekre igyekszik mindenre kiterjedő választ biztosítani. Megmutatjuk tehát, mi mindenre érdemes odafigyelni és összpontosítani whiskykóstolókon, illetve egy-egy újonnan megismert párlat kóstolásának a keretei között.
Praktikus tippek a whisky illatolásához
Sokan nem is tudják, hogy ez a fázis jelenti a whiskykóstolás leghosszabb, no és leginkább varázslatos szakaszát. A whisky illatolásának elősegítése végett célszerű finom, ugyanakkor határozott mozdulatokkal megforgatni a poharunk tartalmát.
Hogy mi történik ennek következtében? Így tudjuk elérni, hogy a pohárban koncentrálódó aromák és illatjegyek szabadon áramolhassanak. Maga az illatolás is a szabadság jegyében történik egyébként. Nem kell mást tenni, mint némi illatmintavételt követően hagyni, hogy az egyes aromák és esszenciák érzékelése megtörténjen az elménkben.
Fontos, hogy ez a mozdulatsor ugyanúgy gyakorlást igényel, akárcsak a testedzés vagy pedig a nyelvtanulás.
A whisky ízlelésének javasolt módszere és gyakorlata a kóstolók szempontjából
Ízlelésnél kiemelt fontossága van a whisky hőmérsékletének. A normál szobahőmérséklet nevezhető ebből a szempontból optimálisnak. A metódus kezdeti lépéseként kortyoljunk egy mérsékeltet a pohár tartalmából, majd hagyjunk neki időt kibontakozni.
Magyarul ne nyeljük le a whiskyt kapásból, inkább járassuk meg kicsit a nyelvünk hegyén és a szánkban. Ennek köszönhetően hagyhatunk neki elegendő időt ahhoz, hogy ténylegesen elkezdhessen működni.
Vagyis ezzel a fajta tudatossággal érhető el, hogy a whiskyben rejlő valamennyi összetevő felszínre kerüljön, kifogástalan whiskykóstolói élményt jelentve ezáltal a számunkra.
Amire a lecsengés, valamint a komplex élvezetek szempontjából célszerű odafigyelni
Fontos tudatában lenni annak a ténynek, hogy sokszor az ízlelést követő lecsengés rejti magában az élmény fő esszenciáját. Úgyhogy ha elég időt szántunk az ízlelésnek, akkor egyszerűen csak nyeljük le az általunk éppenséggel vizsgált whiskyt.
Ahogyan a teljes kóstolás komplex metódusát, úgy ezt a lépést is célszerű nagy üggyel és bajjal kivitelezni. Ugyanis számos whiskyfajta kapcsán figyelhető meg az a nem akármilyen sajátosság, hogy a lecsengés keretei között extra meglepetésekkel szolgál.
Úgyhogy ne tekintsük még teljességgel befejezettnek a whiskykóstolást, miután lenyeltük magát az italt. Maradjunk inkább éberek, az érzékszerveinket pedig állítsuk szépen csatasorba a hamisítatlan ínyencségek megtapasztalásának céljából.