Bulvár

Ironikus üzenetben sietett Varga Judit segítségére Renner Erika, a lúgos orvos áldozata

Baleset

Meghalt egy ember a Balatoni úton történt balesetben

Bulvár

Ez nem egy nyilas házmester valami történelmi film forgatási helyszínéről, hanem Sulyok Tamást fotózták le Szegeden, egy csatorna mögött bujkálva

Adunk néhány praktikus tippet az ízléses whiskykóstolókhoz

HirdetésHirdetés

Milyen lépései, illetve összetevői vannak a tudatos whiskykóstolásnak? Mire célszerű fokozott figyelmet fordítani az illatolásnál, ízleléskor, illetve a lecsengés kapcsán? Hogyan érdemes kóstolni a minőségi whiskyfajtákat?

whyski

A cikk a felsorolt kérdésekre igyekszik mindenre kiterjedő választ biztosítani. Megmutatjuk tehát, mi mindenre érdemes odafigyelni és összpontosítani whiskykóstolókon, illetve egy-egy újonnan megismert párlat kóstolásának a keretei között.

Praktikus tippek a whisky illatolásához

Sokan nem is tudják, hogy ez a fázis jelenti a whiskykóstolás leghosszabb, no és leginkább varázslatos szakaszát. A whisky illatolásának elősegítése végett célszerű finom, ugyanakkor határozott mozdulatokkal megforgatni a poharunk tartalmát.

Hogy mi történik ennek következtében? Így tudjuk elérni, hogy a pohárban koncentrálódó aromák és illatjegyek szabadon áramolhassanak. Maga az illatolás is a szabadság jegyében történik egyébként. Nem kell mást tenni, mint némi illatmintavételt követően hagyni, hogy az egyes aromák és esszenciák érzékelése megtörténjen az elménkben.

Fontos, hogy ez a mozdulatsor ugyanúgy gyakorlást igényel, akárcsak a testedzés vagy pedig a nyelvtanulás.

A whisky ízlelésének javasolt módszere és gyakorlata a kóstolók szempontjából

Ízlelésnél kiemelt fontossága van a whisky hőmérsékletének. A normál szobahőmérséklet nevezhető ebből a szempontból optimálisnak. A metódus kezdeti lépéseként kortyoljunk egy mérsékeltet a pohár tartalmából, majd hagyjunk neki időt kibontakozni.

Magyarul ne nyeljük le a whiskyt kapásból, inkább járassuk meg kicsit a nyelvünk hegyén és a szánkban. Ennek köszönhetően hagyhatunk neki elegendő időt ahhoz, hogy ténylegesen elkezdhessen működni.

Vagyis ezzel a fajta tudatossággal érhető el, hogy a whiskyben rejlő valamennyi összetevő felszínre kerüljön, kifogástalan whiskykóstolói élményt jelentve ezáltal a számunkra.

Amire a lecsengés, valamint a komplex élvezetek szempontjából célszerű odafigyelni

Fontos tudatában lenni annak a ténynek, hogy sokszor az ízlelést követő lecsengés rejti magában az élmény fő esszenciáját. Úgyhogy ha elég időt szántunk az ízlelésnek, akkor egyszerűen csak nyeljük le az általunk éppenséggel vizsgált whiskyt.

Ahogyan a teljes kóstolás komplex metódusát, úgy ezt a lépést is célszerű nagy üggyel és bajjal kivitelezni. Ugyanis számos whiskyfajta kapcsán figyelhető meg az a nem akármilyen sajátosság, hogy a lecsengés keretei között extra meglepetésekkel szolgál.

Úgyhogy ne tekintsük még teljességgel befejezettnek a whiskykóstolást, miután lenyeltük magát az italt. Maradjunk inkább éberek, az érzékszerveinket pedig állítsuk szépen csatasorba a hamisítatlan ínyencségek megtapasztalásának céljából.

Ez is érdekelhet

Pénztárcabarát fürdőtippek a hosszú hétvégére

Tisztítószer került a Szentkirályi ásványvizébe, ezt a szériát hívta vissza a gyártó

Hugyozd össze a Westendet! – polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetünk

Betiltaná a műhúst a miniszter Magyarországon

Elindult a felszámolási eljárás Schobert Norbi cége ellen

Néhány órás újszülöttet találtak a szolnoki kórház inkubátorában