Belföld

Varga Judit megerősítette, hogy Vogel Evelin szállásadójánál dolgozik

Baleset

Jákob Zoli raktára is leégett ma hajnalban a IX. kerületi tűzvészben

Baleset

Bomló holttestet találtak a Mátrában

Adunk néhány praktikus tippet az ízléses whiskykóstolókhoz

Milyen lépései, illetve összetevői vannak a tudatos whiskykóstolásnak? Mire célszerű fokozott figyelmet fordítani az illatolásnál, ízleléskor, illetve a lecsengés kapcsán? Hogyan érdemes kóstolni a minőségi whiskyfajtákat?

whyski

A cikk a felsorolt kérdésekre igyekszik mindenre kiterjedő választ biztosítani. Megmutatjuk tehát, mi mindenre érdemes odafigyelni és összpontosítani whiskykóstolókon, illetve egy-egy újonnan megismert párlat kóstolásának a keretei között.

Praktikus tippek a whisky illatolásához

Sokan nem is tudják, hogy ez a fázis jelenti a whiskykóstolás leghosszabb, no és leginkább varázslatos szakaszát. A whisky illatolásának elősegítése végett célszerű finom, ugyanakkor határozott mozdulatokkal megforgatni a poharunk tartalmát.

Hogy mi történik ennek következtében? Így tudjuk elérni, hogy a pohárban koncentrálódó aromák és illatjegyek szabadon áramolhassanak. Maga az illatolás is a szabadság jegyében történik egyébként. Nem kell mást tenni, mint némi illatmintavételt követően hagyni, hogy az egyes aromák és esszenciák érzékelése megtörténjen az elménkben.

Fontos, hogy ez a mozdulatsor ugyanúgy gyakorlást igényel, akárcsak a testedzés vagy pedig a nyelvtanulás.

A whisky ízlelésének javasolt módszere és gyakorlata a kóstolók szempontjából

Ízlelésnél kiemelt fontossága van a whisky hőmérsékletének. A normál szobahőmérséklet nevezhető ebből a szempontból optimálisnak. A metódus kezdeti lépéseként kortyoljunk egy mérsékeltet a pohár tartalmából, majd hagyjunk neki időt kibontakozni.

Magyarul ne nyeljük le a whiskyt kapásból, inkább járassuk meg kicsit a nyelvünk hegyén és a szánkban. Ennek köszönhetően hagyhatunk neki elegendő időt ahhoz, hogy ténylegesen elkezdhessen működni.

Vagyis ezzel a fajta tudatossággal érhető el, hogy a whiskyben rejlő valamennyi összetevő felszínre kerüljön, kifogástalan whiskykóstolói élményt jelentve ezáltal a számunkra.

Amire a lecsengés, valamint a komplex élvezetek szempontjából célszerű odafigyelni

Fontos tudatában lenni annak a ténynek, hogy sokszor az ízlelést követő lecsengés rejti magában az élmény fő esszenciáját. Úgyhogy ha elég időt szántunk az ízlelésnek, akkor egyszerűen csak nyeljük le az általunk éppenséggel vizsgált whiskyt.

Ahogyan a teljes kóstolás komplex metódusát, úgy ezt a lépést is célszerű nagy üggyel és bajjal kivitelezni. Ugyanis számos whiskyfajta kapcsán figyelhető meg az a nem akármilyen sajátosság, hogy a lecsengés keretei között extra meglepetésekkel szolgál.

Úgyhogy ne tekintsük még teljességgel befejezettnek a whiskykóstolást, miután lenyeltük magát az italt. Maradjunk inkább éberek, az érzékszerveinket pedig állítsuk szépen csatasorba a hamisítatlan ínyencségek megtapasztalásának céljából.

Ez is érdekelhet:
Őszig meghosszabbítaná a kormány a veszélyhelyzetet

Vége a magyarok kedvencének, 117 év után nem gyártják tovább

Dúró Dóra 100 ezer forinttal támogatná azokat, akik tíz évig kibírják házasságban

Meghalt Karsai Dániel

Kelenföld elesett, leszakadt egy vezeték, több járat szünetel

Kövér László: a szőlő és a bor a magyar kultúrkincs része

Továbbra is kudarc Orbánék „szaporító-terve”: sokkal kevesebben születtek augusztusban, mint egy éve, nagyon felgyorsult a népességfogyás