Szijjártó: Brüsszel miatt 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik

Szijjártó: Brüsszel miatt 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Az egyoltásos nyugati koronavírus-vakcina kiesése miatt az április végéig esedékes 400 ezer kínai oltóanyag helyett egymillió érkezik Magyarországra – jelentette be az örömhírt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy Facebook-videóban.

Úgy magyarázta, a vírust akkor lehet legyőzni, hogy ha minél előbb be tudják oltani a magyar embereket, ehhez pedig oltóanyagra van szükség, mégpedig sokra!

„Sajnos az elmúlt időszakban azt láttuk, hogy a Brüsszel által intézett beszerzés akadozik, rendszerint előfordul, hogy az előzetesen ígértnél, leszerződöttnél, vártnál kevesebb vakcina jön, vagy komplett szállítmányok esnek ki. Így van ez most körülbelül félmillió nyugati vakcinával is”

– tolta a szokásos brüsszelezős uszítást a magyar külügyér.

Szijjártó – akit márciusban az orosz vakcinával oltottak be – elmondása szerint ezért a kormány tárgyalásokat folytatott a kínai partnereivel arról, hogy a májusra esedékes vakcinaszállítmányok egy részét hozzák előre. Így az áprilisra esedékes 400 ezer oltóanyagon felül a kínai partnerek a májusi szállításból 600 ezer oltóanyagot korábban szállítanak.

Ez azt jelenti, hogy az április végéig esedékes 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik két részletben – jelezte Szijjártó Péter, hozzáfűzve: ezáltal ellensúlyozni tudják a kieső nyugati szállítmányt.

Hogy a strómanokon keresztül, túlárazva Magyarországra hordott kínai vakcinák valójában mennyire hatékonyak, azt továbbra sem lehet pontosan tudni, és a nagy számháborúi közepette Szijjártó sem reagált még a múlt heti hírekre, miszerint a kínai járványügy feje is elismerte: nem olyan hatékonyak az oltóanyagaik, mint azt korábban állították.

Kapcsolódó hírek