Orbán azt kérte, ne beszéljen most senki az egészségügy összeomlásáról

Mert ezzel leértékeli az orvosok, ápolók munkáját, és különben is nagypéntek van, az elcsendesedés napja.

Orbán Viktor miniszterelnök a Türk Tanács ülésén vesz részt a járványhelyzetre való tekintettel online, videokonferencia formájában Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. március 31-én.
Orbán Viktor miniszterelnök a Türk Tanács ülésén vesz részt a járványhelyzetre való tekintettel online, videokonferencia formájában Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. március 31-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Április 13-án Magyarország elérheti a hárommilliós átoltottságot, ami újabb lehetőséget ad majd, hogy az emberek visszatérjenek vagy közelítsenek korábbi életükhöz – mesélte a miniszterelnök pénteken.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió szokásos propaganda-interjújában ugyanakkor óvatosságra intett és a szabályok betartását kérte a húsvéti ünnepek alatt is.

Közölte: az operatív törzs adatai szerint az elmúlt napon több mint 260-an haltak meg és több mint 9000 új fertőzött van, ugyanakkor a beoltottak száma 2 156 680 volt pénteken, és 863 ezren már a második oltásukat is megkapták.

Orbán már előre tudja, hogy az április 4-ével végződő héten 2,356 milliónál lesz a beoltottak száma, az április 13-val záruló héten a hárommilliót, rá egy hétre pedig a 3,5 milliót is meg fogja haladni.

A betegek, a meghaltak és a rendelkezésre álló vakcinák, illetve a beoltottak közötti arány „szépen javulni fog” a következő időszakban – magyarázta sajátos új mérőszámokkal a kormány elhibázott járványkezelésének bizonyítványát.

Az ígérte, két-három hét, „amíg átbillenünk”, azaz lassan elérjük azt a pontot, amikor a vírust megölő oltások látványosan és érezhetően kifejtik hatásukat a halottak és a fertőzöttek számának tekintetében is.

Ne beszéljenek az összeomlásról

Orbán arról is magyarázott, az egész ország nagy elismeréssel figyeli az orvosok, háziorvosok és az ápolók hősies küzdelmét. „Ők a mi hőseink” – fogalmazott, most, hogy hirtelen nagyobb szükség lett rájuk, mint a stadionépítőkre. Azt kérte, hogy mindenki adja meg nekik a tiszteletet,

ne beszéljen a magyar egészségügy összeomlásáról, mert ezzel leértékeli az orvosok és az ápolók munkáját.

„Nagypéntek van, ez az elcsendesedés napja, de a legfontosabb, hogy vasárnap reggel felkel a nap, eljön a feltámadás, és gondolhatunk arra, még a mostani baj közepette is, hogy lesz feltámadás, lesz magyar feltámadás. (…) Úton vagyunk a szabadság felé” – kábított a propagandarádió hallgatóit.

Kapcsolódó hírek