Önkénteseket toboroznak az intenzív osztályokra

Pedig Gulyás Gergely pár napja még azt állította: álhír, nincs kapacitáshiány.

Védőfelszerelést viselő orvosok vizitelnek a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent János Kórházban 2020. december 9-én.
Védőfelszerelést viselő orvosok vizitelnek a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent János Kórházban 2020. december 9-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Telex vette észre a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének hétfő hajnali Facebook-posztját, miszerint önkéntes, nem szakképzett ápolási feladatokra segítőket keresnek, legalább általános iskolai végzettséggel.

„A COVID-osztályokon szinte minden kórházban hatalmas a túlterhelés. Kevés az ápoló és ők is egyre jobban kimerülnek. A következő hetekben ez fokozódni fog. Nem tudni meddig fog tartani és nem tudni hány hullám fog még jönni. A COVID-osztályokon ápolt betegek ellátását nagyban segíthetnék motivált, a speciális feladatokra kiképzett, fegyelmezett és megbízható laikusok”

– áll a felhívásban.

A jelentkezőket képzési programmal, 3-4 órás tréninggel várják, ugyanakkor hangsúlyozzák, ez nem nyújt majd szakképzést és nem helyettesítik a képzett ápolókat.

TOBORZÁS – FELHÍVÁS – SPARTACUS projekt COVID osztályokon önkéntes nem szakképzett ápolási feladatokra MOK…

Posted by Magyar Orvosi Kamara Győr Moson Sopron Megyei Területi Szervezete on Sunday, March 21, 2021

A MOK Győr-Moson-Sopron megyei szervezete „nagykorú, lehetőleg fiatal, fizikailag, szellemileg és mentálisan erős, erkölcsileg fedhetetlen emberek” jelentkezését várja, „akik rendkívül nehéz körülmények között, védőfelszerelésben is vállalják a fent leírt munkát”, és „akik nagyfokú önuralommal, kitartással és alázattal képesek embertársaikon segíteni.”

A leírás szerint nem hátrány, ha valaki már az oltás, vagy legyőzött fertőzés okán védettséget élvez, de olyan is jöhet, aki még sem a vakcinát nem kapta el, sem a betegséget.

Emlékezetes, Gulyás Gergely miniszter a múlt héten nagy pofával álhírnek nevezte, hogy kapacitásprobléma lenne az egészségügyben, amire aztán már akkor születtek cáfoló reakciók valódi egészségügyi dolgozóktól.

Kapcsolódó hírek