Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Egy magyar egészségügyis megírta, milyen az, amikor Gulyás Gergely szerint „nincs kapacitásprobléma”

Védőruhába öltözött ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. december 15-én.
Védőruhába öltözött ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. december 15-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Megrázó beszámolót írt csütörtökön a Twitterre egy magyar kórházi dolgozó arról, hogy hogyan próbálnak kollégáival helyt állni a járványhelyzetben.

A férfi azután kezdett többrészes tweet-sorozatba, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt állította: álhír, hogy kapacitásprobléma van az egészségügyben.

G. – akinek profilját a saját érdekében nem linkeljük – azzal kezdte:

„Nem is merek leírni mindent, mennyire rossz a helyzet. De valami ilyesmik történnek… Telefonálok egy fiatal nőnek, hogy az anyja meg fog halni. Nem tud bejönni, karanténban van. Másik kórteremben meghal egy férfi. Remélem, a családdal beszélt valaki korábban. Hoznak egy nénit. Meg van rémülve. Érzi, ha idehozták, nagy a baj. Nem tudom őszintén megnyugtatni. Hoznak egy másik nőt. Annyi idő alatt is romlik a légzése, amíg átérnek a sürgősségiről. Venturi maszkot kap. Nem elég. High flowra tesszük. Nem elég. NIV-re tesszük. Ő nem bírja. Szomszéd ágyon egy sokadik néni aggódik a férje miatt. Ő is beteg. Egy férfit vissza kell tenni gépre. Egy másik annyira rosszul van, hogy már két (igazi) intenzíves küzd érte. Nem olyan, mint én. Meghal a fiatal nő anyukája. Telefonálok neki. Hazamegyek. Holnap 8 helyett 24 óra.”

Az eredetileg neurológus férfi egy következő tweet-sorozatban azzal folytatta:

„Csak azért írtam le ezt, mert Gulyás Gergely ma megint nagypofával nyilatkozta, hogy minden oké. Kártékony, hogy ez a kommunikáció. Mindenki jobban odafigyelne, mindenki komolyabban venné, ha tudná, mi folyik. Legalább nagyjából. Ez az egész osztály önként jelentkezőkből szerveződött az elkövetkezendő EZER órára. Aztán meglátjuk. Traumatológus, urológus, nőgyógyász, gyerekgyógyász, neurológus. „Nincs kapacitáskorlát” (Geri). Mert nagyon sokan dolgoznak olyat, aminek köze nincs az eredeti szakmájához. Van egy intenzíves „jóanyánk”, akihez fordulhatunk. Legutolsónak megy haza, lelkesíti az ügyeletest. Minden nap. Jön hétvégén is, segít, ha kell. Nélkülözhetetlen. 50 körüli. A mostani fizetésemelésig annyit keresett, mint egy aldi pénztáros. Ilyenek nélkül kórház sem lenne.”

G. egy korábbi tweetjében beszámolt róla, hogy felesége is az egészségügyben dolgozik, egymást váltják otthon, így gyermekük többnyire csak az egyikükkel találkozik: „Tegnap hazaértem a Covid intenzíves műszakomból, 5 perccel később feleségem indult a sajátjára éjszakára. Most azt várom, hogy ő hazaérjen, hogy én tudjak elindulni megint. Dani megkérdezte, hogy mikor leszünk itthon mindannyian.”

„Brutális cenzúra van”

Csütörtökön egy mentődolgozó is arról beszélt az RTL Híradónak, hogy a központi propaganda nem a valós helyzetet mutatja be. „A kommunikáció a lakosság felé az, hogy mindent meg tudunk oldani, minden rendben van, ezzel szemben a valóság az teljesen más, itt durván leterhelt dolgozókról van szó. Nagyon sok mentődolgozó nevében tudok most beszélni, a hangulat az nem tudom, hogy volt-e ennyire rossz az elmúlt öt évben” – mondta a csatornának a mentős.

Novák Hunor ismert gyermekorvos szerdán a Facebook-oldalán úgy fogalmazott: „brutális cenzúra van az egészségügyben”. A szakember szintén arról beszélt, „nagy hiba a sikerpropagandát szajkózni, hiszen így az átlagembertől nem is várható el, hogy betartsa a járványügyi intézkedéseket”.

Kapcsolódó friss hírek

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt