Péterfalvi: Tisztességtelen a DK konzultációja

A Fidesz „adatvédelmi” verőemberének a Kubatov-listáról továbbra sincs véleménye.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.
Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Fotó: infoszfera.hu

Szabálytalan és tisztességtelen a Demokratikus Koalíció nyugdíjasok helyzetéről szóló online konzultációjának az adatkezelése

– méltatlankodott a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Kossuth rádió propagandaműsorában csütörtökön. Ő az az ember, akinek a Kubatov-listával évek óta nincs tennivalója, de az ellenzéki pártok háza táján rendszeresen talál valami nyüszögnivalót.

Péterfalvi Attila most azt nyomozta meg, hogy a DK konzultációjának kitöltéséhez kötelező megadni a személyes adatokat, így a nevet, valamint a születési időt, ami indokolt is lehet annak eldöntésére, hogy a válaszadó nyugdíjas-e. De – tette hozzá – kötelező olyan kapcsolattartási adatok megadása is, mint az e-mail-cím, telefonszám és cím, és ha valaki nem ad meg minden adatot, és nem fogadja el, hogy a későbbiekben a párt megkeresheti, akkor nem töltheti ki a kérdőívet.

A NAIH elnöke szerint szabálytalan, hogy nem lehet az ívet kitölteni és külön hozzájárulni a későbbi kapcsolattartáshoz, magyarázta, mintha más választás nem is létezne, pedig van: lehet például olyat is, hogy – dobpergés – akinek aggálya van, az egyáltalán nem tölti ki!

Péterfalvi szerint mindezekről az adatvédelmi tájékoztató sem tájékoztat, csak nagyon általánosan, nem utal sem a konzultációra, sem a kapcsolattartási adatkezelésre – tette hozzá. Kiemelte: a tájékoztató nem felel meg a jogszabályi előírásoknak abban sem, hogy nem tudható meg belőle, mi az adatkezelés célja, jogalapja, meddig tárolják az adatokat és ki, hogyan férhet azokhoz hozzá.

Ha ezek az alapelvi szintű követelmények nem érvényesülnek, akkor ki lehet jelenteni, hogy nem csak jogszerűtlen az adatkezelés, hanem tisztességtelennek is minősül – magyarázta a Fidesz kottájából aggódó NAIH-elnök, aki korábban még a párt szaktanácsadója volt.

Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője február 17-én jelentette be, hogy online konzultációt indít a nyugdíjasok helyzetéről. A politikus – emlékeztetve arra, hogy az Európai Bizottság konzultációt indított az európai idősek megélhetéséről – azt közölte, ezt a példát követve ő is online konzultációt indít a nyugdíjakról a Facebook-oldalán keresztül.

Kapcsolódó hírek