Novák szerint a visegrádi országok mutatják a példát, hogy mennyit is kellene szülni

A szlovák, a cseh, a lengyel és a magyar vállvetve leckéztetik termékenységből a nyugatot.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár ablakmosást imitál a közösségi oldalára feltöltött fotón.
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár ablakmosást imitál a közösségi oldalára feltöltött fotón. Fotó: Facebook/Novák Katalin

A visegrádi országok hivatásuknak tekintik, hogy demográfiai értelemben példát mutassanak Európának, mert nem akarnak lemondani a saját jövőjükről, a szlovák, a cseh, a lengyel vagy a magyar kultúra megőrzéséről

– magyarázta a családokért felelős tárca nélküli miniszter egy, a V4-országok minisztereivel és minisztériumi vezetővel közösen tartott csütörtöki online konferencián.

Novák Katalin arról beszélt, hogy Európában ma egyetlen ország sincs, ahol elegendő gyermek születne, és bár a népesség növekszik, ennek forrása a tömeges bevándorlás.

„Mi, közép-európai országok megmutatjuk, hogy belső erőforrásokból is lehet építkezni”, ezekre támaszkodva „túl tudunk majd jutni a demográfiai válságon, és képesek leszünk gyarapodó, fiatalodó régiójává válni Európának” – hangoztatta.

A miniszter szerint az utóbbi tíz év demográfiai mutatóit tekintve kijelenthető, hogy a régió európai összehasonlításban is kiemelkedően teljesített, így például a visegrádi országok mindegyikében javult a gyermekvállalási kedv, azaz a termékenységi arányszám.

Kapcsolódó hírek