Hétéves mélyponton a menedékjogot kérelmezők száma az EU tagországaiban

Bekövetkezett Orbán rémálma: a koronavírus-járvány elrontotta a migrációt.

Migránsok a magyar közmédia határsértésről szóló tudósítását nézik okostelefonon a vajdasági Horgos központjában 2020. január 28-án.
Migránsok a magyar közmédia határsértésről szóló tudósítását nézik okostelefonon a vajdasági Horgos központjában 2020. január 28-án. Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Hét éve nem volt ilyen alacsonyan, a 2013-as adatok alá süllyedt, az előző évhez képest pedig 31 százalékkal esett vissza az Európai Unió tagországaiban a menedékjog iránt benyújtott kérelmek száma tavaly

– közölte az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal 2020-as összesítő adatokat rögzítő jelentésében csütörtökön.

Az Európai Unió máltai központú ügynökségének elemzése szerint 2020-ban 461 300-an fordultak nemzetközi védelemért az unióban, szemben a 2019-es 671 200-zal. Az ügynökség azt írta, hogy a beadott kérelmek számának jelentős csökkenése a koronavírus-járványnak, illetve a kapcsolódó rendkívüli intézkedések, köztük a határátlépést korlátozó szabályozások hatását tükrözi.

Az kérelmek mintegy 4 százalékát felnőtt kísérő nélküli kiskorúak nyújtották be, ami egy százalékponttal magasabb az előző évben feljegyzett adatoknál.

Az előző évhez hasonlóan a menedékjog iránti kérelmek legtöbbjét szíriaiak nyújtották be, szám szerint 64 540-et, ami 9 százalékkal marad el a 2019-es adatoknál. A szíriaiakat az afgánok (48 578 kérelem), a venezuelaiak (30 643 kérelem), a kolumbiaiak (29 438 kérelem) és az irakiak (18 167 kérelem) követik. Mellettük jelentős volt a pakisztáni, a török, a nigériai, a bangladesi, a szomáliai, az albán, a grúz és az iráni kérelmezők száma is, beadványaik számaránya azonban szintén elmaradt az előző évek átlagától.

A jelentésből az is kiderült, hogy az uniós tagállamok a nemzetközi védelem iránti kérelmek harminckét százaléka esetében hoztak pozitív döntést 2020-ban. Az elfogadott kérelmek legtöbbje az Európába érkezett szíriai, eritreai, jemeni, illetve a kolumbiai és a venezuelai állampolgároknak kedvezett.

Kapcsolódó hírek