Egymilliárd forintnál nagyobb bevételkiesés a tatabányai költségvetésben

A kormány szándékának megfelelően halad az önkormányzatok kivéreztetése.

Tatabánya madártávlatból: a Turulmadár emlékműtől letekintve.
Tatabánya madártávlatból: a Turulmadár emlékműtől letekintve. Fotó: Flickr/Eli Duke

A tatabányai önkormányzat a befizetendő iparűzési adó megfelezése és a gépjárműadó elvonása miatt idén egymilliárd forintot meghaladó bevételkieséssel számol

– mondta el a 24,6 milliárd forintos költségvetés elfogadása után a polgármester.

Az Összefogás Tatabányáért színeiben a korábbi fideszes vezetést váltó Szücsné Posztovics Ilona arról beszélt, az önkormányzat ennek ellenére teljesíti az alapellátási feladatokat, noha a költségvetés a városüzemeltetésben és az önkormányzat közvetlen és közvetett tulajdonában lévő vállalkozásoknál költség-, illetve támogatás-csökkentést ír elő.

A bevételcsökkenés ellensúlyozására nem indítanak újabb saját erős nagyberuházásokat, felújításokat sem – ismertette a polgármester.

A körzeti képviselők fejlesztési keretére fejenként a tavalyinál nagyobb összeget, 15 millió forintot biztosítanak, ezzel nagyobb mozgásteret kapnak saját elgondolásaik megvalósításában.

A megváltozott pénzügyi lehetőségek a hivatalban szükségessé tették a takarékoskodást. A városházán tízszázalékos létszámleépítést hajtottak végre, 11-gyel csökkentették a városi cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági létszámát, megszüntettek egy alpolgármesteri posztot, valamint harminc százalékkal csökkentették a képviselők és a bizottsági tagok tiszteletdíját.

Szücsné Posztovics Ilona hangsúlyozta: a költségvetés helyzetét nehezíti, hogy az adóbevételek után fizetendő szolidaritási hozzájárulás mértéke drasztikusan emelkedik, míg 2020-ban 391 millió forintot kellett teljesíteni, 2021-ben csaknem 1,6 milliárdot kell befizetnie Tatabányának a központi költségvetésbe.

„Méltánytalannak tartom, hogy az adó mértékének kiszámításánál a konjunktúra csúcsának adatait veszik figyelembe abban az évben, amikor az önkormányzat a legnagyobb bevételkiesést szenvedi el. Az állam ezáltal felerősíti, megkétszerezi a válság hatását”

– fogalmazott a polgármester.

Kapcsolódó hírek