Kabátban és sálban dolgoznak a Fiumei úti Baleseti Központ orvosai és ápolói

A legutóbb 1984-ben felújított épületrész mínusz öt fok alatt kifűthetetlen a huzattól.

Több osztályon napok óta 10 fokban, illetve olykor még ennél is hidegebb helyiségekben dolgoznak az orvosok és az ápolók a Fiumei úti baleseti intézetben – tudta meg a Népszava.

A lap szerint azért van ilyen hideg az épület északi oldalán, mert az ablakok nem zárnak rendesen, így a helyiségeket nem lehet rendesen kifűteni. Azt is írják,

a nővérpultoknál és a folyosókon pulóverben, sálban, kiskabátban lehet csak megmaradni, a betegek egy részét pedig át is kellett költöztetni, mert egyes kórtermekben is túl hideg van.

A kórház vezetése olajradiátorokat és pokrócokat szerzett be, de a radiátorokat nem bírja az elektromos hálózat, így maradt a hideg. Több osztályon – így a gyermekosztályon is – valamint orvosi szobákban és a sebkötözőben otthonról behozott olajradiátorral próbálják biztosítani a hőmérsékletet – olvasható a cikkben.

Egy szakdolgozó arról számolt be, hogy ő napok óta 8-12 fokos helyiségekben dolgozik. Szerinte ilyen körülmények mellett nem túl biztonságos, sőt, fokozott kockázattal jár a nap 24 órájában a baleseti sérültek ellátása.

A Népszava úgy tudja, a kórház vezetése évet óta szorgalmazná a nyílászárók cseréjét, mert mínusz öt fok alatt az épület a huzat miatt kifűthetetlenné válik. Legutóbb 1984-ben kapott teljes felújítást a Fiumei úti épület, és bár tavaly januárban lehetett olvasni arról, hogy az Egészséges Budapest Program keretében hamarosan hozzálátnak a felújításához, erre azóta sem került sor.

Reagált az Emmi: csak hidegrekord idején van hideg!

Az ATV kérdezte az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériumát, ahonnan az a pofátlan magyarázkodás érkezett:

„az épület hőmegtartó képességét kizárólag az extrém időjárási körülmények teszik próbára (országos hidegrekord, szeles idő), amely jellemzően évente egyetlen alkalommal fordul elő!”

Az Emmi szerint továbbá péntek délelőtt az intézményvezető és a főnővér végigellenőrizte az osztályokat, majd átmenetileg plusz elektromos fűtőeszközöket állítottak üzembe – már amennyit elbír az elektromos hálózat. Ennek köszönhetően most a minisztérium adatai szerint az 5. emeleti nővérszobában 23 fok, az északi kórteremben 21 fok, a folyosón pedig 22 fok van.

Azt a minisztérium is elismerte, hogy a harminchét évvel ezelőtti felújítás óta a nyílászáró rendszer „korszerűtlenné vált a 2–7. emeletek között”, ezért a neurológiai osztályon már részlegesen el is végezték a szigetelést. Arról viszont nem mondtak konkrétumot, hogy Stadion-Magyarország kormánya mikor tervezi felújítani az épület többi részét.

Kapcsolódó hírek