Érkezik a védettséget igazoló okmány, itt vannak a tudnivalók

Megjelent a kormányrendelet Gulyás Gergely által belengetett „koronaigazolványról”.

A Pfizer-BioNTech vakcinái Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán, ahol háziorvosok veszik át a koronavírus elleni oltóanyagot 2021. február 11-én.
A Pfizer-BioNTech vakcinái Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán, ahol háziorvosok veszik át a koronavírus elleni oltóanyagot 2021. február 11-én. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely miniszter, hogy koronavírus elleni védettséget igazoló okmányt vezet be Magyarország, s egy pénteki kormánydöntés értelmében már érkezik is az igazolvány.

A rendelet éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben, amelynek értelmében háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget:

  • ha valaki megkapta a védőoltást;
  • ha igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen;
  • ha vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott erről vagy nem készült róla teszt, viszont utólag elvégeztet egy ellenanyag-vizsgálatot.

Ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt, az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát. A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, valamint típusát.

Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben nyilvántartott dátum (amikor negatív PCR-tesztje vagy antigéngyorstesztje lett, miután korábban pozitív tesztje vagy tesztjei voltak).

Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert például tünetmentes vagy enyhetünetes volt és otthoni karanténban maradt -, akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja. A védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap. A kártya ebben az esetben is ingyenes, az állam hivatalból postázza, annak kiállítását külön nem kell kérni.

Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott erről vagy nem készült erről teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal is. Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras lesz, melynek összege 11 ezer forint. Emellett ki kell fizetni a védettségi igazolvány kiállításának 3000 forintos összegét is.

Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy valaki korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége 4 hónap – írták. Ebben az esetben a védettségi igazolványt elektronikus úton – a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon – vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban.

A védettséget az igazolványon túl applikációval is lehet igazolni. Az applikáció az érintett azonosítását követően – az EESZT-ből szerzett adatok alapján – igazolja az érintett oltottságát. Az applikáció az oltott nevét, az érintett TAJ-számát, az oltás idejét, a védőoltás típusát, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg.

Kapcsolódó hírek