Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Így tör ránk a szibériai hideg óráról órára – havazásra, hófúvásra, szélviharra figyelmeztetnek

16 megyére adtak ki figyelmeztetést havazás miatt.

Hóeltakarító munkagépek a nyíregyházi Északi körúton 2021. január 13-án.
Fotó: MTI/Balázs Attila

Szerda délután délen még 10-13 fok is lehet, este viszont megindul a szibériai hideg légtömeg beáramlása, a zimankó pedig bekebelezi az országot.

Az Időkép előrejelzése szerint a fagyos levegő szerda késő este beteríti a Dunántúl északi felét, éjfél körül már a nyugati részeket is eléri, hajnalban pedig már a Tisza vonalánál lesz a légtömeg. Így fordulhat elő, hogy miközben délkeleten 5-7 fokot mutat majd a hőmérő, északnyugaton már mínusz 5-7 fokban vacoghatunk:

Az eső északnyugaton az esti órákban havas esőbe, hóba vált, a halmazállapot-váltás során rövid ideig ónos eső eshet. Éjjel egyre inkább a keleti és északi tájakra szorul vissza a csapadék és mivel keletre ér legkésőbb a lehűlés, itt vált legkésőbb hóba az eső. Északon viszont már havazással indulhat a nap, de több helyen ónos esővel kell számolni – olvasható a prognózisban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre széllökés, hófúvás és havazás miatt is figyelmeztetést adott ki, utóbbit 16 megyére:

Figyelmeztetés a várható havazás miatt február 11-re.

Figyelmeztetés a várható havazás miatt február 11-re.Forrás: met.hu

Figyelmeztetés a várható hófúvás miatt február 11-re.

Figyelmeztetés a várható hófúvás miatt február 11-re.Forrás: met.hu

Figyelmeztetés a várható széllökések miatt február 11-re.

Figyelmeztetés a várható széllökések miatt február 11-re.Forrás: met.hu

Az Időkép azt is írta, a hidegfronttal beáramló fagyos levegő útját viharos északnyugati szél kíséri, a Dunántúlon napközben 100 km/órát elérő lökések lehetnek, a szél sokat ronthat a hőérzeten.

Csütörtök délután országos fagy várható, 0 és -7 fok között alakulhat a hőmérséklet, az enyhébb idő legtovább délkeleten tart ki.