Országos tisztifőorvos: nőtt a bizalom a védőoltások iránt

Bedros J. Róbert, az országos korházfőparancsnok helyettese, főigazgató beadja Müller Cecília országos tisztifőorvosnak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját Budapesten a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. január 13-án.
Bedros J. Róbert, az országos korházfőparancsnok helyettese, főigazgató beadja Müller Cecília országos tisztifőorvosnak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját Budapesten a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. január 13-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Nőtt a magyar lakosság bizalma a védőoltások iránt – mondta az országos hazudozófőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

Müller Cecília a Központi Statisztikai Hivatal adatait ismertetve azt mesélte: míg a járvány kezdetén, illetve a védőoltások alkalmazása előtt csak a lakosság 15 százaléka szerette volna beoltatni magát, addig most már majdnem 50 százalék az arányuk!

A szombaton érkezett oxfordi AstraZeneca-vakcináról elmondta: kezelhetősége a Pfizer-vakcinánál egyszerűbb, az oltóanyagoknál megszokott hőmérsékleten, 2 és 8 fok között tárolható. Az első és a második oltás között 4-12 hetes időintervallumot engedélyez a gyártó. Az oltási munkacsoport döntése szerint Magyarországon 4 hét telhet el a két oltás között, hogy minél előbb kialakuljon a teljes védettség.

Hozzátette: az AstraZeneca-oltással a 18 és 60 év között krónikus betegeket fogják oltani, mert a klinikai vizsgálat hármas fázisában a vakcina idősebbeknél történő alkalmazásáról egyelőre nincs elég információ.

Kapcsolódó hírek