Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Egy németországi idősotthon 14 beoltott lakója megfertőződött a brit vírusmutációval

Pozitív minta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársának kezében az OMSZ Pók utcai szűrőbuszánál Óbudán 2020. november 13-án.
Pozitív minta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársának kezében az OMSZ Pók utcai szűrőbuszánál Óbudán 2020. november 13-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

Hiába kapták meg a koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját, 14 lakó mégis megfertőződött az először Nagy-Britanniában azonosított vírusmutációval – írja az MTI a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság híradása nyomán.

A beszámoló szerint az Osnabrück mellett fekvő Belmben működő otthon lakói január 25-én kapták meg a második adagot a német BioNTech és az amerikai Pfizer közös fejlesztésű védőoltásából. Február 2-án az egyik dolgozó gyorstesztje pozitív lett, ezért az összes lakót és a teljes személyzetet letesztelték. A minták elemzésével kimutatták, hogy 14 beoltott lakó szervezetébe bejutott a vírus B 1.1.7 jelzésű, Nagy-Britanniában azonosított változata, amelyet a korábbiaknál fertőzőképesebbként tartanak számon.

Egyelőre csak tünetmentes, vagy a vírus okozta betegség (Covid-19) enyhe tüneteit mutató fertőzöttet találtak az idősotthonban. Ez a kedvező fejlemény az oltás jótékony hatásának tulajdonítható – nyilatkozott Burkhard Riepenhoff, a járási közigazgatási hivatal szóvivője.

Hétfőtől a BioNTech/Pfizer és a Moderna-vakcina mellett egy harmadik szérumot, az Oxford/AstraZeneca vakcináját is használják az oltási kampányban Németországban. Az unióstól eltérő helyi rendelkezés szerint az Oxford/AstraZeneca-vakcinát csak 65 év alattiaknak szabad beadni.

A december végén elkezdett kampány első heteinek tapasztalatai alapján lazítanak egy sor szabályon, hogy rugalmasabban használhassák fel a korlátozottan rendelkezésre oltóanyagmennyiséget. A legfőbb változás az lesz, hogy a BioNTech/Pfizer-, és a Moderna-vakcinából érkező szállítmányokat egyelőre mind a 80 éven felüliek beoltására fordítják, így ennek a korcsoportnak a tervezettnél hamarabb biztosíthatják a védelmet a Covid-19 ellen – emelte ki egy vasárnapi nyilatkozatában Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter.

A járvány tavaly ősszel felerősödött második hulláma egyébként enyhülőben van Németországban, ami leginkább annak tulajdonítható, hogy a novemberben bevezetett és decemberben megszigorított országos zárlat visszavetette a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, személyes kapcsolatok számát.

Kapcsolódó friss hírek

110 ezerhez közelít a külföldön dolgozó magyarok száma

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten