Jakab Ferenc: Ez az évünk rá fog menni a koronavírus-járványra

Az oltás megkezdésével sem áll vissza minden a megszokott rendbe, ehhez idő kell.

Jakab Ferenc magyar virológus professzor, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője a 2020-as magyarországi COVID-19 járvány idején.
Jakab Ferenc magyar virológus professzor, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője a 2020-as magyarországi COVID-19 járvány idején. Fotó: Facebook/Jakab Ferenc

„Rá fog menni az évünk” – válaszolta Jakab Ferenc virológus, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője az ATV Heti Napló című műsorában arra a kérdésre, hogy mikor lehet vége a járványnak.

A szakember szerint az oltási hajlandóság növekedésével, az oltott személyek számának növekedésével lehet csak visszaszorítani a járványügyi intézkedéseket. Rámutatott arra is, hogy az oltás megkezdésével nem áll vissza minden a megszokott rendbe, ehhez idő kell.

A vakcinák kapcsán Jakab azt mondta, ha egy szer hatékonyságát tudományos tények és publikációk támasztják alá, szerinte nincs olyan oltóanyag, amivel ne oltathatnánk be magunkat.

„Első- másod és harmadgenerációs vakcinák között van különbség, de a legnagyobb baj, ha elkapjuk a vírust, súlyos betegséget szenvedünk és kórházba kerülünk”

– fogalmazott a virológus. Elmondta, az első generációs oltóanyagok főként inaktivált vírust tartalmaznak, ezekben van hordozóanyag, sok vakcinánk jelenleg is ilyen.

A második generációs vakcináknál már csupán a vírus egy darab fehérjéje van jelen. A harmadik generációs szerek pedig már csak a vírusnak egy fehérjét kódoló örökítőanyagát tartalmazzák, ez az, ami a szervezetünkben vírusfehérjét termel, és ez ellen lesz immunválaszunk, a harmadikban már nincsenek hordozóanyagok – idézte a csatorna Jakab szavait. A teljes műsor itt nézhető vissza:

Kapcsolódó hírek