Hófúvás, szélvihar jön, figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Helyenként a 10 cm-t, de a hegyekben a 20 cm-t is elérheti a friss hó mennyisége.

Hóátfúvás miatt lezárt útszakasz a Vas megyei Mersevát és Kemenesszentmárton között 2018. február 24-én.
Hóátfúvás miatt lezárt útszakasz a Vas megyei Mersevát és Kemenesszentmárton között 2018. február 24-én. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Délután délnyugat felől egy csapadékzóna éri el az országot, amely fokozatosan északkelet felé halad – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzése, hozzátéve:

este az esőt havazás váltja fel, éjfélig elsősorban a Dunántúl és a Duna-Tisza köze déli részein hullhat 2-7 cm tapadó hó.

A meteorológusok szerint a legnagyobb esély arra mutatkozik, hogy hétfőn a Duna vonalában és attól keletre nagy területen hullhat 5 cm-t meghaladó vizes, tapadó hó, a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegységben ugyanakkor a 10 cm-t, főként a hegyekben a 20 cm-t is elérheti, illetve meghaladhatja a friss hó mennyisége.

A Dunától nyugatra jellemzően 5 cm alatti hóréteg alakulhat ki, északnyugat, nyugat felé haladva egyre kisebb eséllyel lehet hóra számítani. Reggelig északkeleten (főként a Nyírségben, Hajdúságban) még eső várható, itt majd napközben válthat át a halmazállapot.

A meteorológiai szolgálat vasárnapra Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megyére, hétfőre pedig csaknem az összes Dunától keletre található megyére figyelmeztetést adott ki a 12 óra alatt 5 cm-t meghaladó friss hó miatt:

havazas-figyelmeztetes

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Tudsz te ennél jobbat is? Szerkesztő-újságírót keres a Röviden!

Kapcsolódó hírek