Operatív törzs: túl gyorsan halad az oltás Magyarországon, nincs elég vakcina

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.
Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője. Fotó: koronavirus.gov.hu

Eddig 130 ezer ember oltására elegendő oltóanyag érkezett Magyarországra, ebből már csaknem 106 ezren meg is kapták a védőoltást – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a pénteki koronavírus-fejtágítón.

Galgóczi Ágnes arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszába lépett Magyarországon azzal, hogy megérkeztek az első vakcinaszállítmányok.

Jelenleg két oltóanyag rendelkezik az európai gyógyszerhatóság engedélyével, a Pfizer december 26. óta, a Moderna pedig január 12. óta szállít vakcinákat Magyarországra – mondta, hozzátéve, jóval gyorsabban halad ugyanakkor az oltás, mint ahogy a vakcina érkezik.

Az osztályvezető tájékoztatása szerint az eddig beoltottak döntő többsége egészségügyi dolgozó, de már 7 ezer idősotthonban élő, vagy az ott lakókat gondozó ember is kapott védőoltást.

Galgóczi Ágnes hozzátette: a következő vakcinaszállítmány kedden érkezik Magyarországra, addig várhatóan fel is használják a most rendelkezésre álló oltóanyagot.

Tudsz te ennél jobbat is? Szerkesztő-újságírót keres a Röviden!

Kapcsolódó hírek