Lekapcsolták a darknet legnagyobb illegális piacterét

Egy ausztrál férfi üzemeltethette, átszámítva 50,4 milliárd forintnyi üzletet bonyolítottak rajta a bűnözők.

Lekapcsolták az úgynevezett darkneten, az internet különleges titkosító technológiákkal működő, főleg bűnözők által használt részén működő, DarkMarket nevű felületet, a világ eddig ismert legnagyobb illegális piacterét – közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) kedden.

A hágai székhelyű uniós szervezet tájékoztatása szerint a DarkMarket online piacának mintegy 500 ezer felhasználója, több mint 2400 eladója volt, akik legalább 320 ezer illegális pénzügyi tranzakciót végeztek el, illetve több mint 4650 Bitcoint illetve 12 800 Monero kriptovalutát utaltak át.

Jelenlegi árfolyamon számolva a tevékenységből szerzett jövedelem értéke több mint 140 millió eurónak (mintegy 50,4 milliárd forintnak) felel meg.

Az árusok főként kábítószerrel kereskedtek, de hamis pénz, lopott vagy hamis hitelkártyaadatok, névtelen SIM-kártyák és vírusokat tartalmazó internetes programok is gazdát cseréltek a felületen.

A DarkMarket felszámolásában Németország, Ausztrália, Dánia, Moldova, Ukrajna, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok illetékes hatóságai vettek részt.

Az Europol közölte, hogy a német hatóságok az elmúlt hétvégén, a német-dán határ közelében előállították a DarkMarket feltételezett üzemeltetőjét, egy ausztrál állampolgárt. A számítógépes bűnözés felszámolásával foglalkozó egységek által vezetett, összehangolt nyomozás tette lehetővé az online piactér felkutatását, a szerverek lekapcsolását és a kereskedéshez szükség infrastruktúra lefoglalását. Ez több mint 20 szerver elkobzását jelentette Moldovában és Ukrajnában. A tárolt adatok feldolgozásával a nyomozók további információkat remélnek újabb eladók, vásárlók, illetve a rendszer üzemeltetőinek felkutatásához – tették hozzá.

Kapcsolódó hírek