Közzétették az oltási tervet, ez lesz a sorrend

Előbb kapnak vakcinát a rendvédelmi szervek azon dolgozói, mint a krónikus betegek.

Kocsán Réka, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetének szakgyógyszerésze a koronavírus elleni oltóanyaggal az intézet oltópontján 2020. december 27-én.
Kocsán Réka, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetének szakgyógyszerésze a koronavírus elleni oltóanyaggal az intézet oltópontján 2020. december 27-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Hosszú agónia után a hétvégén felkerült a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára egy lakossági tájékoztató a koronavírus elleni oltási tervről.

Az ismertető szerint a COVID-19 vakcinával történő oltásban azok a TAJ-számmal rendelkező 18 év feletti állampolgárok vehetnek részt, akiknél az elmúlt hat hónapban nem igazolódott COVID-19 fertőzés.

Tehát aki pl. a tavaszi első hullámban megfertőződött, az már oltható.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ javaslata alapján azok élveznek prioritást, akik veszélyeztetett kategóriába tartoznak.

Ez alapján az alábbi lesz a sorrend:

  1. Egészségügyi dolgozók (szakképzettek és szakképesítéssel nem rendelkezők egyaránt).
  2. Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek.
  3. A COVID-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek.
  4. A rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal.
  5. 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek.
  6. Kritikus infrastruktúrában dolgozók.
  7. Valamennyi 18-59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak.

A 2-es és a 4-es kategóriába tartozók (szociális ellátásban és rendvédelmi szerveknél dolgozók) kapcsán azt is írták, számukra „nem szabad az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni, mert ezzel csak csökkenthetjük a védőoltást igénylők körét és számát”.

A 5. csoportba tartozóknál megjegyzik, esetükben viszont elsőként a vakcinainfo.gov.hu oldalon regisztráltak védőoltása javasolt, bár a közlemény elismeri, nem tisztázott, hogy a regisztráció hogyan lesz összeköthető a krónikus alapbetegségre vonatkozó adatokkal.

Kapcsolódó hírek