Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

Belföld

Rejtélyes kijelentést tett Gulyás Gergely, amikor Magyar Péterről faggatták

Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Semjén Zsolt: Gyurcsány „lelki Trianont” okozott a külhoni magyarságban

Jó, hogy nagyobb baj nem történt.

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke (k) felolvas a párt megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott hálaadó szentmisén a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban 2019. december 22-én. Mögötte Latorcai János válaszmányi elnök.
Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke (k) felolvas a párt megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott hálaadó szentmisén a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban 2019. december 22-én. Mögötte Latorcai János válaszmányi elnök. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Az elmúlt tíz év magyar nemzetpolitikáját összegezte a Kossuth rádió Vasárnapi újság című propagandaműsorában Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes.

A KDNP elnöke úgy tudja, Gyurcsány Ferenc porig rombolta a nemzetpolitikát, ezért a 2010-es kormányváltáskor nem tatarozni kellett, vagy ráépíteni, hanem előbb eltakarítani a romokat, utána pedig felépíteni egy nemzetpolitikai filozófiát!

Semjén szerint Gyurcsány Ferenc a 2004. december 5-ei, külhoni magyarok állampolgárságáról szóló népszavazásnál

„manifeszt nemzetárulással” képes volt miniszterelnökként a saját nemzete ellen kampányolni, amivel egyfajta „lelki Trianont” okozott a külhoni magyarságban.

Olyan mély ellenszenv van benne, „mondhatni hungarofóbia”, és olyan idegenség a nemzet ügyeivel és a külhoni magyarsággal szemben, hogy a saját politikai racionalitása ellenére megtagadta a külhoni magyaroktól az állampolgárságot – diagnosztizálta Semjén Gyurcsányt, hozzátéve: nyilván ebben benne volt az egykori SZDSZ „zsigeri hungarofóbiája” is.

Semjén büszkén mesélte, hogy a 2010-es választásokat követően a Fidesz és a KDNP első lépésként, még a kormány megalakulása előtt kiterjesztette az állampolgárság lehetőségét a szavazati joggal együtt minden magyarra, bárhol él a világban, valamint még abban az évben összehívták a Magyar Állandó Értekezletet – amit Gyurcsány a maga idejében bezzeg nem tett meg.

A külhoni magyarok gazdasági támogatásával kapcsolatban a KDNP-s úgy számol,

minden határon túl befektetett forint legalább 50 fillérnyi GDP-növekedést eredményez a magyar gazdaságnak, és két forint növekedést az adott terület GDP-jében.

A honosítást pedig, mint a külhoni támogatáspolitika negyedik pillérét az asszimiláció megállításának lehetőségének, a „Trianonra ma adható reális válasznak” nevezte.

Több mint egymillió-egyszázezer „nemzettársunk vált honfitársunkká és polgártársunkká”, teljes jogú állampolgársággal, szavazati joggal – emelte ki Semjén Zsolt. Hozzátette: mindez személyes életcélja is volt. Mivel édesanyja erdélyi, ezért pontosan tudja, mit jelent az, amikor egy évszázadon keresztül „bozgoroznak” egy családot, és kisebbségi sorba kényszerítik az embereket saját szülőföldjükön. Most az állampolgárság megadásával egyfajta történelmi igazságszolgáltatás is történt – vélekedett a miniszterelnök-helyettes.