Gazdaság

Kínos kérdésekre várja a választ Orbán Viktortól Magyar Péter

Baleset

Súlyos baleset az Esztergom Rallyn: nézők közé csapódott egy autó, legalább 4-en meghaltak, sok a sérült

Baleset

Meghalt egy ember a Balatoni úton történt balesetben

Müller Cecília fontos kéréseket intézett a családokhoz

RövidenRöviden
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

A higiénés szabályok folyamatos betartására és az év végi ünnepek előtti biztonságos bevásárlás fontosságáról magyarázott az országos tisztifőorvos vasárnap az M1 propagandacsatornának nyilatkozva.

A napokra eltűnt, majd péntek hajnalban megkerült Müller Cecília azt mondta, tudja, hogy az emberek elfáradtak a korlátozó intézkedések betartásában, de a karácsonyi időszakra jellemző, növekvő találkozásszám miatt mindenkinek még felelősségteljesebben kell viselkednie, ebből a szempontból pedig

sajnálatosnak tartja, hogy a nagy bevásárlóközpontok zsúfolásig tele vannak.

A tisztifőorvos azt kérte a családoktól, hogy

  • ne együtt menjenek vásárolni, csupán egy-egy családtag;
  • a boltokban vásárlók próbáljanak meg minél kevesebb felületet megérinteni;
  • a céltalan nézelődést pedig mellőzzék.

Hazatérve azonnali kézmosást, a mosható maszkok 60 Celsius fok feletti mosását és a nagyobb csomagok látható szennyeződésektől történő megtisztítását javasolta.

Extenzív, de platózik

Müller Cecília szerint a környező országokban látható extenzív emelkedés ellenére a járvány „platózik” Magyarországon, és remélhetőleg a jövőben csökken az új fertőzöttek száma.

Ennek érdekében azonban továbbra is be kell tartani a higiénés szabályokat – húzta alá, megjegyezve, ez azért is fontos, mert nem tudni, kire milyen hatással „zuhan” a fertőzés: egyesek enyhe tünetekkel vagy akár tünetmentesen esnek át a betegségen, míg másoknál súlyos szövődmények alakulhatnak ki.

A tisztifőorvos megjegyezte, a szombaton elhunytak között is vannak fiatalok, ami újra azt bizonyítja, hogy a betegség lefolyását nagyban befolyásolják a krónikus betegségek és az immunállapot.

Hétfőn jönnek újabb intelmek

Kiemelte, mindenkinek figyelemmel kell kísérnie az egészségi állapotát az ünnepek alatt is, a karácsonyra vonatkozó speciális rendelkezésekről pedig Orbán Viktor miniszterelnök ad majd tájékoztatást hétfőn.

Müller Cecília megerősítette, reményeik szerint az ünnepek alatt megkezdődhet a Dél-pesti Centrumkórház egészségügyi dolgozóinak beoltása az első vakcinákkal, amelyekből személyenként kettőt kell beadni három hét különbséggel. Hangsúlyozta, bárki szabadon dönthet az oltás beadatásáról, de mindenkit arra kér, éljen a lehetőséggel.

A tisztifőorvos fontos előrelépésnek nevezte, hogy Magyarország már két, a koronavírus-fertőzés kezelésében használt hatóanyagú gyógyszert is képes előállítani, így nincs kiszolgáltatva a világpiacnak.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Feljelentik Orbánékat, amiért a COVID alatt valakik eltüntettek 300 milliárd forintot a lélegeztetőgépek ürügyén

Ismét berobbanhat a Covid Magyarországon, százezrek fordulnak orvoshoz légúti panaszokkal

Müller Cecília szankciókat is bevezetne a szűrővizsgálatokat elbliccelőkkel szemben

Gulyás Gergelynek ún. gerincműtéte volt

Pesty László: Nem zárható ki, hogy zsarolják Varga Juditot

„Akkor is hazudsz, ha kérdezel” – reagálta Bayer Zsoltnak Magyar Péter