Itt van Orbán Viktor friss bejelentése

Hosszabbodik a moratórium, újabb pofont kapnak a települési önkormányzatok, és vehetnek fel kedvezményes hitelt a családok.

Itt van Orbán Viktor friss bejelentése
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Facebook-oldalán közzétett videóban számolt be Orbán Viktor szombaton arról, hogy a kormány hogyan fogja ismét „megmenteni” a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került családokat, vállalkozásokat.

A kormányfő négy újabb döntést jelentett be a „gazdaságvédelmi akcióterv” új elemeiként:

  • A családok és a vállalkozások hitelvisszafizetési moratóriumát változatlan formában fél évvel, július 1-jéig meghosszabbítják. A moratórium automatikusan hosszabbodik meg, csak annak kell felkeresnie bankját, aki a moratórium ellenére is törleszteni akarja hitelét.
  • A járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával támogatja. A járulékfizetés elengedését és a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák és az idegenforgalom mellett kiterjesztik a szünetelni kényszerülő, magántulajdonú buszos vállalkozásokra is.
  • A kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-jétől a felére csökkentik. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig majd egyenként tekintik át.
  • A gyereket nevelő és gyereket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik. Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, amely a felújítás végével vehető igénybe és automatikusan csökkenti a hitel összegét.

Hogy ezeket a hangzatos-propagandisztikus bejelentéseket hogyan érdemes értelmezni, arról a héten itt írtunk, amikor a kormány 300 milliárdot osztott szét többek között a vonatkozó Gazdaságvédelmi Alapból sportegyesületeknek.

Kapcsolódó hírek