Újabb fél évre meghosszabbította a kormány a járványügyi készültséget

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.
Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Fotó: koronavirus.gov.hu

A járvány elleni egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány újabb fél évre meghosszabbította a járványügyi készültséget – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a szerdai koronainfón.

Gál Kristóf közölte: szerdától a tömegközlekedési eszköz vezetője nem köteles maszkot viselni a jármű zárt kialakítású vezetőfülkéjében. Az utasoknak azonban a tömegközlekedési eszközön a maszk viselése kötelező. Az ORFK szóvivőjének tájékoztatása szerint a kormány döntései kedd este megjelentek a Magyar Közlönyben.

Gál Kristóf ismertette: kedden a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt a rendőrök országszerte 183 emberrel szemben intézkedtek, ez a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta már összesen 13 659 rendőri fellépést jelent ilyen ügyben.

Jön még valamilyen döntés karácsonyra

Galgóczi Ágnes járványügyi osztályvezető arról beszélt, „a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben” továbbra is érvényben van a látogatási és kijárási tilalom a szociális intézményekben, idősotthonokban.

Elmondta: az ünnepek közeledtével, az idősek lelki egészségének megőrzése érdekében meg fogják teremteni a lehetőségét, hogy az idősek és hozzátartozóik kapcsolatot tarthassanak egymással ebben az időszakban. Erről határozat fog születni, amelyet a szociális intézmények a napokban megkapnak – közölte.

Ezek is érdekelhetnek