6,0-6,5 százalékos gazdasági visszaeséssel számol idén az MNB

A Trianon utáni ötödik legnagyobb gazdasági visszaesésről beszélt ma Matolcsy György.

6,0-6,5 százalékos gazdasági visszaeséssel számol idén az MNB
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Magyar Nemzeti Bank 6,0-6,5 százalékos gazdasági visszaeséssel és 3,4 százalékos inflációval számol az idén a legfrissebb Inflációs jelentésének kedden közölt főbb számai szerint.

Előrejelzésük szerint jövőre a GDP 3,5-6 százalékkal nőhet, az infláció a 3,5-3,6 százalékos tartományban lesz. 2022-re 5,0-5,5 százalékos gazdasági növekedést és 2,9-3,0 százalékos inflációt valószínűsít a jegybank, 2023-ban 3 százalékos infláció mellett 3,0-3,5 százalékos gazdasági bővülést várnak.

A jegybank ezúttal is megjegyzi: a koronavírus-járvány következtében a gazdasági kilátásokat továbbra is érdemi bizonytalanság övezi, ahol a feltételek napról napra változnak. Ezért az előrejelzésüket tartományban adják meg.

Történelmi léptékű visszaesés

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank YouTube-csatornáján kedden közvetített sajtótájékoztatón arról beszélt, a monetáris politikai feltételek változatlanul hagyásával a jegybank megerősítette eddigi politikájának pilléreit. Megjegyezte: az MNB minden eszközével az árstabilitást, a pénzügyi stabilitást és a kormány gazdaságpolitikáját támogatta.

A 2020-as év értékeléséről szólva elmondta, hogy a magyar gazdaság az utóbbi 100 év ötödik legnagyobb visszaesését szenvedi el idén, az előrejelzések azonban jók, és „pozitívan tekinthetünk” a következő évekre.

Matolcsy György arról is beszélt, a recesszió feléről a kormány tehet, mert a jegybank két előfeltevés alapján volt optimista:

  • a járványnak nem lesz második hulláma;
  • a kormány fel tudja pörgetni az állami beruházásokat és a közösségi fogyasztást.

Egyik sem jött be.

Ezek is érdekelhetnek