Bulvár

Ez nem egy nyilas házmester valami történelmi film forgatási helyszínéről, hanem Sulyok Tamást fotózták le Szegeden, egy csatorna mögött bujkálva

Baleset

Súlyos baleset Tatán: terhes anyuka hajtott ki egy mentő elé, két mentőhelikopter is érkezett a helyszínre

Baleset

Meghalt egy ember a Balatoni úton történt balesetben

Brutális olajszennyezés a Ráckevei-Dunánál, csaknem milliós „vérdíjat” tűztek ki a helyiek

Civilek, helyiek, természetvédők gyűjtenek, hogy kiderüljön, ki okozta az utóbbi 20 év legsúlyosabb környezetszennyezését a Ráckevei Dunán.

RövidenRöviden
Brutális olajszennyezés a Ráckevei-Dunánál, csaknem milliós „vérdíjat” tűztek ki a helyiek
Fotó: Facebook/Pfeifer Rikárd

A múlt hét végén ismeretlenek nagy mennyiségű (szakemberek szerint legalább 6 köbméter) fáradt olajat engedtek le Szigetszentmiklóson, az Ádám Jenő sétány és a Tebe utca sarkánál lévő esővízgyűjtő csatornába – hívta fel a figyelmet először egy Facebook-poszt, melyet tegnap óta 15 ezren megosztottak.

A bejegyzés szerzője 500 ezer forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a tettes előkerítésére, a „vérdíj” mostanra más felajánlásokkal együtt 900 ezer forintra emelkedett.

https://www.facebook.com/100007392820428/posts/2810816325841434/?d=n

A poszt szerint a hatalmas mennyiségű olaj a Ráckevei (Soroksári)-Dunába medrébe bekerült. A kifolyó alatti úszóláp-nádas fogta meg, tartotta meg a szennyezést, kb. 3-4000 négyzetméteren. Szerencsére a víztestbe nem került be – olvasható a bejegyzésben –, azonban van olyan hely a nádasban lévő stégek mellett, ahol 20-25 cm vastagságban áll a fáradt olaj.

Dolgoznak az eltávolításon

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfő délután az MTI-vel azt közölte, sikeresen útját állták a Ráckevei-Dunát veszélyeztető olajszennyeződésnek a vízügyi szakemberek, s már az eltávolításán dolgoznak. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

A közleményben kiemelték, hogy az OVF azonnal harmadfokú vízminőségi kárelhárításai védekezést rendelt el, miután tudomást szerzett a szigetszentmiklósi csapadékvíz-elvezető csatornában megjelent szennyeződésről.

A részletekről azt írták: szombaton telefonos lakossági bejelentés érkezett a szennyezésről, a bejelentés után a vízügyisek helyszíni szemlét tartottak és megállapítottál, hogy a torkolatnál nagy mennyiségű, sötét színű, sűrű szénhidrogén-származék található, amely a csatorna teljes hosszában, továbbá az RSD parti sávjának növényzetén is jelen van, körülbelül 2000 négyzetméteres kiterjedésben, változó, 2-5 cm vastagságban – ismertették a kommünikében.

A tájékoztatás szerint szombaton 13 órától a vízügyes szakemberek megkezdték a szükséges beavatkozásokat: lokalizálták a motorolaj és gázolaj közötti sűrűségű szénhidrogén-származékot, az olaj felitatására speciális anyagot helyeztek ki, és vákuumszivattyús eszközök segítségével elkezdték az olaj leszívását a vízfelszínről azért, hogy a veszélyes anyag ne tudja elszennyezni a teljes Duna-ágat.

Munkatársaik – folytatták – a Ráckevei-Duna medrében egy nagyjából 150 méter hosszú, felfújható merülőfallal körbekerítették azt a gyékényes-sás részt, ami megtartotta az olajszennyezést, valamint a merülőfal és a növényzet közé is olajfelitató lapokat helyeztek.

A kármentesítéshez a szennyezett vízinövényzetet el kell távolítani, mivel annak sűrűsége nem teszi lehetővé, hogy az olajfelitató anyagot kijuttassák, illetve az olajleszedő gép működtetése biztosítható legyen – számolt be az OVF. A teljes műszaki beavatkozás várhatóan 7-10 napot vesz igénybe.

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen – közölték.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

26 tonna kerozint elégetve, különgéppel érkezett Novák Katalin a klímacsúcsra

Áder János védelmébe vette a magyarországi akkumulátorgyárakat

Verekedésig fajult a vita a Debrecenbe tervezett környezetkárosító gyár közmeghallgatásán

Távoltartást kért korábban a Tamásiban meggyilkolt nő, a bíróság nem találta megalapozottnak, ezután a férje megölte

Magyar Péter reagált Varga Judit súlyos vádjaira

Az ügyészség úgy tudja, nem tűntek el iratok „az úgynevezett Völner-Schadl-ügyben”