Gazdaság

Brutális megszorítást jelentett be Varga Mihály, összeomlott a költségvetés

Belföld

Rejtélyes kijelentést tett Gulyás Gergely, amikor Magyar Péterről faggatták

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Mikor vigyem a kutyámat állatorvoshoz?

Az emberek nagy része idegenkedik az egészségügyi területen dolgozóktól, pedig egy jó (állat)orvos bizony aranyat ér. Hozzá bármikor fordulhatunk, ha kedvencünket betegnek látjuk, de az éves ajánlott vizsgálatra sem szorongva megyünk.

carnilove-kutyatap

A gazdik nagy része azonban két, szélsőséges táborra szakad: az egyik még akkor sem viszi orvoshoz kutyáját, ha az szemmel láthatóan szenved, hiszen nem bízik az orvosban, és inkább saját maga akarja meggyógyítani az ebet. Különben is, mi az, hogy “kötelező oltás?” Engem ne kötelezzen senki!

A másik csapatba tartozóknak pedig elég annyi, ha a kutya laposabbakat pislog, vagy nem csóválja a farkát, amikor beszélnek hozzá, és máris rohan vele az orvoshoz, hiszen mi van, ha szegény pára halálos kórral küzd? Tudatos gazdiként azonban mindig törekedj inkább az arany középútra, amihez adunk most pár tippet.

Kedvetlenség, bágyadtság

Bizony egy kutyának is lehetnek jobb vagy rosszabb napjai, sőt, az időjárási frontok is hatással vannak a hangulatukra. Ezért ha azt látod, hogy kedvencednek nincs kedve sétálni, játszani, és legszívesebben egész nap csak a fekhelyén kuporogna, még ne kezdj el egyből pánikolni: most éppen ő is “depizik” egy kicsit. Ilyenkor csak simogasd, beszélj hozzá, vagy egyszerűen hagyd pihenni.

Ha viszont ez az állapot napokig eltart, mellette pedig az ételt is elutasítja, az már mindenképp aggodalomra ad okot, így ebben az esetben valóban indokolt egy látogatás az állatorvosnál.

Étvágytalanság

Nem hallottál még finnyás, válogatós kutyáról? Akkor nagy szerencséd van! Az ebek is meglehetősen kifejlett személyiséggel rendelkeznek, melynek része az ételekkel való viszony is. Ráadásul ha hosszú időn át ugyanazt az eledelt kapják, akkor előfordulhat, hogy egyszer csak látványosan elegük lesz belőle, és többé nem hajlandóak megenni. Ugyanígy a hirtelen tápváltás is okozhat “éhségsztrájkot”, ezt kutyája válogatja.

Ha kutyusod hozzá sem akar nyúlni az eddigi eleségéhez, akkor próbálj ki egy másik fajtát, például a Carnilove tápokat a Kutyakajas.hu Webáruházból. Házi koszttal ne kísérletezz! Ha a kutya az új eledelt rögtön habzsolni kezdi, akkor nincs gond, ellenben ha semmit sem hajlandó megenni, akkor ideje felkeresni az orvost.

Sebesülések

Időnként minden kutyával előfordul, hogy szerez egy-két horzsolást vagy vérző sebet. Egy apró karcolás miatt nem kell rögtön a rendelőbe rohanni, ha te is el tudod látni: fertőtlenítsd, kötözd be vagy ragaszd le, és igyekezz sterilen tartani. Ha viszont a sérülés nem gyógyul, kezd elfertőződni, vagy eleve olyan nagy, amit jó eséllyel össze kell varrni, akkor nincs mire várni: irány az orvos!

Láz

A kutyák ideális testhőmérséklete 37,5-39,2 oC, melyet a végbélben történő méréssel lehet ellenőrizni. A láz pedig önmagában sosem betegség, csak egy tünet, ezért ha kedvenced lázas, az egyet jelent: indulás a dokihoz! Addig pedig semmiképp se adj neki emberi lázcsillapítót!