Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

A madártartás alapjai

Kinek ne tetszene a sok színes, hangos kis szárnyas, amiktől nem csak sokkal vidámabb lesz a napunk, de megtelik élettel is? Ha velünk maradsz, megismerheted, hogy mik azok a dolgok, amikre a legnagyobb szüksége van minden madárnak.

madaritato

Mindennek az alapja

A kalitka a madártartás alapja. Persze korántsem mindegy, hogy milyen is az a hely, ahova be szeretnénk fogadni új kedvencünket. Nem mindegy a mérete, kialakítása, ahogy az sem, hogy milyen berendezéseket tartalmaz. A legjobb, ha egy nagyobb kalitkának való helyünk van, hiszen a madarak számára a repülés jelenti az életet, így szükségük van arra, hogy eleget tudjanak mozogni. Persze akkor sincs vész, ha nem sikerül akkorát beszerezni, amekkorát szeretnénk. Ebben az esetben legalább napi 1 órát kell, hogy biztosítsunk kedvencünknek arra, hogy szabadon tudjon repkedni egy biztonságos helyen.

Akár vásárolunk, akár készítünk kalitkát, nagyon körültekintően kell eljárnunk, mivel kell figyelni arra, hogy olyan anyagból készüljön, ami nem káros az egészségére nézve, és még kárt sem tehet magában vele a madár. Persze a tisztíthatóság sem utolsó szempont, így a legjobb, ha lecsatolható a kalitka alja.

A berendezés sem mindegy

Általában a kalitkákhoz tartoznak etetők, illetve itatók is, de míg az előbbiből mindegy, hogy milyen kerül a kalitkába, addig a madáritatók tekintetében érdemes megfontolni a választást.

A legjobb választás az úgynevezett önitatók használata, amik könnyű rögzítést tesznek lehetővé, és még az utántöltés is gyerekjáték. Elég csak kifordítani a kalitka rácsai közül a kiegészítőt, és már mehet is a csap alá. A tisztítás sem lehetne egyszerűbb, hiszen elég csak szétszedni és könnyedén hozzáférhető.

A gondozásba beletartozik, hogy minden nap cseréljük a szárnyas kedvencünk itatójában a vizet, hiszen senki nem szereti az állott vizet, így a madár sem.

Bár már elmúlt a nyár, de a madarak igenis szeretnek fürdeni, még ha nem is úgy, mint mi. A melegebb évszakokban nagy örömet szerezhetünk kedvencünknek azzal, ha egy sekélyebb tálban meglepjük egy kis vízzel a pancsoláshoz. Sőt, vannak olyan csőrösök, akik kifejezetten azt szeretik, ha vízzel spriccelik őket, így ezt az ötletet se vessük el.

Itt meg kell jegyeznünk azt is, hogy a tálas megoldást érdemes kerülni, mivel a fentiekből adódóan inkább pancsolni fog benne a szárnyas, mintsem ivásra használni. Arról nem is beszélve, hogy ha már megfürdött benne, szinte 100%, hogy nem fog belőle inni, ahogy mi sem isszuk meg a fürdővizet.

Az itatót mindig az ülőrúd mellé helyezzük, hogy ne legyen útban, de könnyen elérhető legyen.

Ha érdekelnek bővebben a további madáritatók, akkor bátran nézz körül a Kedvence.hu odalon, és válogass kedvedre!