Közlekedés

Minimális emberség sincs már: a Wizz Air szállítja a magyar paralimpiai csapatot

Bűnügy

Újabb gyilkosság, a XIII. kerületben is megöltek ma egy embert

Baleset

Súlyos kamionbaleset történt az M5-ösön

Indul a Filmio online filmtár, a magyar nemzeti Netflix

filmio

Filmio néven magyar alkotásokat bemutató, online filmtárat indít csütörtöktől a Nemzeti Filmintézet, a rendszerben klasszikus, valamint a közelmúlt legjobb magyar alkotásai lesznek elérhetőek.

A videotár-szolgáltatás ötletét állítólag az adta, hogy nagy sikere van a streamingszolgáltatóknál elérhető magyar filmeknek, legalábbis egy kutatásból azt derítették ki, hogy egyre többen kíváncsiak magyar tartalmakra is.

A Netflixnél és az HBO GO-nál jelenleg 50-50, a Cinegónál 28 magyar produkció közül válogathatnak az előfizetők, emlékeztet az NFI, hozzátéve: a filmek népszerűségét igazolja, hogy ezeken a platformokon számos magyar film bekerült a legnézettebb alkotások aktuális listájára.

A kutatás szerint Magyarországon egyelőre még mindig a tévénézés a legkedveltebb tartalomfogyasztás, de a magyarok 47 százaléka használ, vagy használt már előfizetős videós tartalomszolgáltatást.

Jól jött a járvány az streaming szolgáltatásoknak

Az NFI közlése szerint a nemzetközi statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a járványhelyzet hatására jelentősen megnőtt a streaming-előfizetők száma. Az Ipsos ez év áprilisában publikált felméréséből az szűrhető le, hogy ez a trend idehaza is hasonlóan alakult: a válaszadók 47 százaléka mondta azt, hogy a járványhelyzet előtti időszakhoz képest gyakrabban néz streamingcsatornán keresztül elérhető tartalmat – olvasható a közleményben.

A Netflix a világ vezető internetes szórakoztató szolgáltatásaként egy éve indította el lokalizált verzióját Magyarországon. Az első év végéig 50 népszerű magyar filmet tettek hozzáférhetővé az előfizetőknek. Ezen belül 2019-ben és 2020-ban összesen 37 mozifilmet vásároltak meg a Nemzeti Filmintézettől. Köztük nemzetközi ismertségig jutó alkotásokat, például az Oscar-díjas Saul fiát, a Napszállta és az Oscar-jelölt Akik maradtak című filmeket, az elmúlt években készült, sokszínű műfajú magyar filmeket (Nyitva, Curtiz) és korábbi hazai filmsikereket, például a Valami Amerikát, a Kaméleont vagy a Csak szex és más semmit. A magyar filmek többször szerepeltek már a szolgáltató magyarországi Top 10-es listán, legutóbb az Akik maradtak került a legnépszerűbbek közé.

Az HBO GO 2017 novemberétől fizethető elő önállóan Magyarországon. A szolgáltató színes kínálatban egyaránt szerepelnek magyar filmek, sorozatok, dokumentumfilmek – a Testről és lélekről, a Rossz versek, Az állampolgár, az 1945 vagy a Lajkó, cigány az űrben is elérhető a szolgáltatónál.

Az előfizetők egynegyede rendszeresen néz magyar tartalmakat. Idén szeptemberben náluk debütáló Drakulics elvtárs vagy korábban a FOMO – Megosztod, és uralkodsz című film is bekerült az oldal legnézettebb filmjei közé.

Művészfilmeket érhetők el Cinego portálon, amely több magyar filmforgalmazó összefogásával indult el ez év májusában. A jelenlegi kínálatban szereplő mintegy 250 filmből 30 magyar alkotás, a szolgáltató célja a magyar gyártású tartalmak folyamatos bővítése – olvasható a közleményben.

Ez is érdekelhet:
Ausztria tömeges tesztelésbe kezd decemberben

Kapcsolódó hírek

Nyomoz a rendőrség, szexuális erőszak történhetett az RTL műsorában, a csatorna megpróbálta elhallgatni

Hidegfront érkezik, már látszik, mikor enyhülhet a hőség

Mintegy 200 ezer előfizetőt veszített a Netflix az első negyedévben

Hatalmas bukás az 560 milliós állami támogatásból készült Hosszú Katinka film

Kutatás: az ébren töltött időnk harmadát mobilalkalmazásokra fordítjuk

Ingyenesen nézhető három klasszikus magyar film a Filmión vasárnap estig

Lovasi Andrásék elváltak

Koncz Gábor elárulta, hogy miért rajong egyre jobban Orbán Viktorért

Nagy a baj, Budapestet is elérte egy globális informatikai hiba