Belföld

Elbocsátják a Continental makói gyárából a magyar dolgozókat, akik a vendégmunkásokat tanították be

Időjárás

10-15 centis hótakaró is kialakulhat a következő napokban – mutatjuk, hol eshet a legtöbb

Baleset

Tartálykocsi és személyautó ütközött Nagybajomnál, egy ember meghalt

24.hu: Megszűnhetnek az angol nyelvű óvodák

Mivel az angol nem nemzetiségi nyelv Magyarországon.

Sáfrány NorbertSáfrány Norbert
24.hu: Megszűnhetnek az angol nyelvű óvodák
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Ellehetetlenítik az idegen nyelvű óvodákat, legalábbis azokat, amelyek valamelyik világnyelven képzik a gyerekeket, legyen az angol, francia vagy éppen spanyol – írja a 24.hu.

A lap információi szerint az egyik angol nyelvű képzést alkalmazó óvodát nemrég már kötelezték rá, hogy hagyja el a nevéből az utalást az angol nyelv tanítására, és ezt a nevelési programjából is tüntesse el.

Magyarán: mivel az angol Magyarországon nem nemzetiségi nyelv, ezért az angolul nevelő óvodák nem működhetnek.

A 24.hu azt is megjegyzi, hogy más intézményekhez is befutott a napokban hasonló tartalmú levél az illetékes kormányhivataltól. Azt írják, hogy körbekérdezték az intézményeket, ebből pedig az rajzolódik ki, hogy a magyar cégek által működtetett magánóvodák kerülhettek a fókuszba, a nemzetiségi nyelvekkel nincs baj, és a nagy nemzetközi óvodák sem kaptak hasonló értesítést.

Az érintetteknek küldött levélben a Sára Botond kormánymegbízott alá tartozó fővárosi kormányhivatal levezeti az okokat is:

„a nevelés-oktatás nyelve magyar, nemzetiségi óvodában és iskolában részben vagy egészben a nemzetiségek nyelve, a két tanítási nyelvű iskolában külön jogszabály szerint részben a célnyelv”,

illetve

„a külföldi nevelési intézményben folyó nevelő és oktató munkára annak az államnak az előírásait kell alkalmazni, amelyik a nevelési-oktatási intézményt sajátjának elismerte”.

A 24.hu értelmezése alapján tehát az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint az idegen nyelvű képzést alkalmazó óvodák magyar köznevelési intézményként való működtetése nem jogszerű, mivel az intézmények nem nemzetiségi óvodák. A nem nemzetiségi óvodák esetében, ahol az oktatás kizárólag magyar nyelven történhet, az intézmény megnevezésében bármilyen idegen nyelvi nevelésre utaló kifejezés szerepeltetése a nemzeti köznevelési törvénybe ütközik.

A kiküldött levélben állítólag javaslat is szerepel: tekintettel arra, hogy a jogszabályi előírások értelmében az angol nyelv Magyarországon nem minősül nemzetiségi nyelvnek, így az ezen a nyelven történő óvodai nevelés nem jogszerű, helyette többek között

német nyelven, mint elismert nemzetiségi nyelven folyó óvodai nevelésre van lehetőség.

A 24.hu megkereste az Emmi-t az értesüléseikkel kapcsolatban, de a minisztérium egyelőre nem reagált.

Ezek is érdekelhetnek

Megszólalt az Emmi Orbán Viktor „sor végére állítós” kijelentéséről

Gyorsabb, hatékonyabb oltásra tett javaslatot az ellenzék, a kormány válaszolt: „Gyurcsány”

Itt a kormány friss bejelentése

A Momentum is beáll Karácsony Gergely mögé

Gulyás Gergely: továbbra is Gyurcsány Ferenc a főnök

Kásler minisztériuma jogerős ítéletet akar arról, hogy jogszerűtlen volt a pedagógussztrájk