Egyetemisták fogják tesztelni koronavírusra a pedagógusokat

Ami eddig önkéntes volt, az most már vezénylésre történik.

Pozitív minta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársának kezében az OMSZ Pók utcai szűrőbuszánál Óbudán 2020. november 13-án.
Pozitív minta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársának kezében az OMSZ Pók utcai szűrőbuszánál Óbudán 2020. november 13-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

Eddig az orvosi és egészségtudományi területen tanuló hallgatók önkéntesen vehettek részt a koronavírus-tesztelésekben és a többi járványügyi feladatban, ám egy friss államtitkári levél szerint most már vezénylésről van szó – írja az Index.

A lap birtokába került egy levél, amelyet Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára küldött a HÖOK vezetőinek.

„A koronavírus-járvány elleni védekezésben az operatív törzs döntései szerint a felsőoktatási intézményeink hallgatóinak bevonása vezénylési lépések szerint az alábbi feladatokban szükséges”

– fogalmaz levelében az államtitkár.

A szövegből kiderült még, hogy az egyik feladat az általános iskolák, az óvodák és a bölcsődék dolgozói körében antigéntesztekkel végzett rendszeres szűrés.

Bódis József úgy fogalmaz: „a mi feladatunk az egyes teamekhez két-két hallgató biztosítása, amit az orvos-, fogorvos- és egészségtudományi képzést folytató harmad- és negyedévfolyamos hallgatók vezénylésével oldunk meg”.

A hallgatók a teljes ellátáson túl napi 5000 Ft-os, hétvégi napokon 7500 Ft-os ösztöndíjban részesülnek, és szakmai felkészítésük oktatóvideókkal fog történni.

Az Index azt írja, más szakokról is bevonhatnak tanulókat, ők gépkocsivezetőként segíthetik az Országos Mentőszolgálat munkáját.

Kapcsolódó hírek