Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

5 százalékra csökkenhet az elvitelre készülő ételek áfája

Olcsóbbak lehetnek a rendelt kaják, ha a vendéglősök nem nyelik le a különbözetet.

Kerek Melitta étteremvezető elvitelre szánt ételt ad át egy vevőnek a nagykanizsai Bankpalota étterem bejáratánál 2020. november 11-én.
Kerek Melitta étteremvezető elvitelre szánt ételt ad át egy vevőnek a nagykanizsai Bankpalota étterem bejáratánál 2020. november 11-én. Fotó: MTI/Varga György

A mostani szabályozás szerint ha valaki helyben fogyaszt egy étteremben, akkor 5 százalékos áfa sújtja a végösszeget, ha viszont elvitelre kéri, akkor már 27%. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában arról beszélt, Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslatára úgy döntött,

5 százalékra csökkentik az elvitelre készülő ételek áfáját is.

Vagyis ennek következtében, hacsak a vendéglátóhelyek nem teszik zsebre az áfacsökkentést, hamarosan kicsivel olcsóbbak lehetnek a rendelt ételek-italok.

Orbán beszélt arról is, egy munkacsoport dolgozik egy gazdasági növekedési akcióterven, azokat a hosszabb hatású és hosszabb távon érvényes döntéseket dolgozzák ki, amelyekkel – alapvetően adócsökkentésekkel – újra lendületbe akarják hozni a gazdaságot. A kormány most sem adja fel a munkaalapú gazdaság filozófiáját, ezért a vállalkozásokat kell abba a helyzetbe hozni, hogy megtarthassák a munkaerőt és fejleszthessenek új emberek felvétele érdekében – jelentette ki.

Az iparűzési adó és a társasági nyereségadó felfüggesztésére vonatkozó javaslatokat úgy kommentálta: „meredek, de azért fel lehet rajta kaptatni, csak a kellő arányt kell eltalálni”, de mindenképpen kell adót csökkenteni, különben nem lesz munkahely.

Ezért elkötelezett az iránt, hogy jövőre érezhető mértékű adócsökkentés legyen (2022-ben meg ugye választás – a szerk.), ha kell, a központi büdzsé és az önkormányzati költségvetések is vállalják ezt – mondta.