Kiszivárgott hangfelvételen beszél egy MTVA-szerkesztő arról, hogy mi az elvárás a propagandistáktól

„Ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják” – hallatszott a közpénzből működő szervezetnél.

Kiszivárgott hangfelvételen beszél egy MTVA-szerkesztő arról, hogy mi az elvárás a propagandistáktól

A Szabad Európa megszerzett egy hangfelvételt, mely állításuk szerint tavaly tavasszal, az EP-választásokat megelőzően készült a közpénz-tízmilliárdokból működő MTVA egyik szerkesztőségi értekezletén, és az hallható rajta, hogy

egészen szovjet/észak-koreai hangulatban igazítják el a lakájsajtó munkásait.

„A következő a szituáció. Mindenki tisztában van vele, hogy május végén európai parlamenti választások vannak, és biztos vagyok benne, hogy senkit nem ér váratlanul, ha azt mondom, hogy ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják. Ha ez a kijelentés valakit váratlanul ér, az most menjen haza. Akit ez nem ér váratlanul, azoknak az a kijelentés sem lehet váratlan, hogy az intézmény, ha támogatja, az azt jelenti, hogy ennek megfelelően dolgozunk mindannyian. Nincs kérdés. A jövőben olyan kérdés sincsen, hogy milyen anyagot szeretnék kérni. Olyan kérdés sincsen, hogy hogyan kell megírni azt az anyagot. Aki nem tudja, az is elmehet haza, és nem is kell többet jöjjön”

hallható a felvételen. A mondatok a Szabad Európa információi szerint az akkor még vezető szerkesztőként dolgozó, jelenleg a közmédia „külügyi kabinetjének vezetője”, Bende Balázs szájából érkeztek.

Bende állítólag azzal is fenyegetőzött, hogy senki ne számítson arra, hogy kimaradhat politikai jellegű anyagokból: „Itt akárki akármit szeretne hallani, el fogom keseríteni, nem lesz kivétel. Aki be van osztva, rákerülhet a sor, hogy a megfelelő narratíva, a megfelelő módszer és irányvonal mentén anyagot kell írjon róla.”

„Aki nem fogja föl, hogy hol dolgozik és mi az elvárás, az vagy buta, vagy hazudik. Egyikre sincs szükségünk”

hallható a felvétel 3. részletében.

A cikk szerint Németh Zsolt csatornaigazgató is beszélt ugyanekkor, aki arra adott tippeket, hogy hogyan kell „odabaszni” – be kell hívni egy „szakértőt” a műsorba:

„Semmi gond, elmondjuk azt a mondatot, és akkor megkérdezzük a Szánthó Miklóst (akkor az Alapjogokért Központ igazgatója – szerk.) aki meg egyébként odabassza, hogy egyébként ez mit jelent. És akkor el is mondtuk korrektül az adott szituációt, de le is egyszerűsítettük a népeknek, hogy na, akkor ezt azért kell így vagy úgy értelmezni”.

A Szabad Európa a cikk megjelenése előtt kereste az MTVA-t, de nem kaptak választ.

A Telex is próbálkozott a közmédiánál, de nekik sem adtak magyarázatott a hallottakra.

Kapcsolódó hírek