Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Müller Cecília: az étteremben megrendelt ételért be lehet menni, míg átvesszük

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én. Fotó: MTI/kormany.hu

A maszkviseléssel nem a rendőrnek teszünk szívességet, nem azért kell betartani, mert előírják, hanem járványügyi szempontból kell rendkívüli fegyelmezettséget mutatnunk – magyarázta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai, újfent hiánypótló sajtótájékoztatóján.

Müller arról beszélt, egy intenzív terjedési szakaszban vagyunk, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ellaposítsuk a járványgörbét.

A reggeli járványügyi adatok elismétlése után a tisztiorvos hangsúlyozta, a maszk viselése 80 százalékkal csökkentheti a fertőzés továbbadását. Alig van ma már család, közösség, ahol ne lett volna fertőzött a járvány során, nem ismerjük egymás egészségi állapotát, ezért fontos az óvintézkedések betartása – folytatta.

Müller szólt arról is, hogy keddtől az aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmények bekapcsolódtak a COVID-os betegek ellátásához, mindenki helyben kapja az ellátást, akinek szüksége van ilyenre.

Nehéz idők előtt állunk, nehéz idők jönnek, vannak olyan csoportok, családtagok, akikre most jobban kell figyelni

– mondta a tisztifőorvos. Az egyedül élő idősekre nagyobb figyelmet kell fordítani, hívjuk fel őket gyakrabban, szükség esetén kérjük meg a szomszédok segítségét.

Újságírói kérdésekre válaszul elhangzott még:

  • ha a családon belül valaki megfertőződik, a vele egy háztartásban élők szoros kontaktnak számítanak, házi karanténban kell maradniuk, ha nem jelentkeznek a tünetek, 10 nap után elhagyhatják a karantént, de ezt a járványügyi vizsgálat dönti el;
  • ha COVID-gyanús valaki, nem oltható influenza ellen, de ezt az oltóorvos dönti el;
  • az étteremben megrendelt ételért be lehet menni, míg átvesszük azt;
  • a járvány kezdete óta a megfertőződöttek 3 százaléka került ki egészségügyi dolgozók közül (vagyis mivel a mai nappal 122 863 főről tudni, hogy elkapta a vírust, számításaink szerint mintegy 3600 egészségügyi dolgozó fertőződhetett meg – szerk.).