Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

90 százalékos hatékonyságú koronavírus-vakcinát fejlesztettek

Az első tesztek alapján igen hatékonynak tűnik a szer.

90 százalékos hatékonyságú koronavírus-vakcinát fejlesztettek
Fotó: Pixabay

Az első tesztek alapján több mint 90 százalékos hatékonyságú az a védőoltás, amit az amerikai Pfizer gyógyszergyártó cég és a német BioNTech nevű biotechnológiai vállalat közösen fejlesztett – írja a hvg.hu a The Washington Post és a BBC nyomán.

A gyógyszergyártó hat országban 43500 fővel végezte el a tesztet, egyetlen esetben sem merült fel biztonsági aggály. A tesztalanyok közül 94-en kapták el a koronavírust úgy, hogy ők korábban nem voltak fertőzöttek. Közülük kilencen megkapták a két védőoltást, az eredmények alapján pedig igen hatékonynak tűnik a szer.

A tervek szerint az engedélyeztetési kérelmet november végéig benyújtják az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatalhoz (FDA). A tudósítások megjegyzik, jelenleg tucatnyi szer van a kísérletek utolsó fázisában, de ez az első, ami biztató eredményeket mutat.

A Pfizer és a BioNTech vakcinája egy kétkomponensű szer, egységeit három hét különbséggel kell beadni. Az USA-ban, Németországban, Brazíliában, Argentínában, Dél-Afrikában és Törökországban elvégzett kísérletek azt mutatják, hogy a vakcina a második beadás után hét nappal már 90 százalékos védelmet nyújt.

A Pfizer úgy számol, ha meglesz az engedély, már idén év végéig 50 millió, 2021-ben pedig 1,3 millárd oltóanyagot tudnak leszállítani. A logisztika azonban még kérdéses, a szert ugyanis jelenleg -80 Celsius-fokon kell tárolni, és még azt sem tudni, hogy meddig tart az immunitás.

Kapcsolódó friss hírek

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz

Kezd belegabalyodni a kormány, hogy a „csak ránk ható háború” vagy a kereskedők miatt drága az üzemanyag

Nagy Márton: a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

Orbán agya elborult: már a világ összes idei választásának megnyerésére készül

Gázolt az M2-es metró