90 százalékos hatékonyságú koronavírus-vakcinát fejlesztettek

Az első tesztek alapján igen hatékonynak tűnik a szer.

90 százalékos hatékonyságú koronavírus-vakcinát fejlesztettek
Fotó: Pixabay

Az első tesztek alapján több mint 90 százalékos hatékonyságú az a védőoltás, amit az amerikai Pfizer gyógyszergyártó cég és a német BioNTech nevű biotechnológiai vállalat közösen fejlesztett – írja a hvg.hu a The Washington Post és a BBC nyomán.

A gyógyszergyártó hat országban 43500 fővel végezte el a tesztet, egyetlen esetben sem merült fel biztonsági aggály. A tesztalanyok közül 94-en kapták el a koronavírust úgy, hogy ők korábban nem voltak fertőzöttek. Közülük kilencen megkapták a két védőoltást, az eredmények alapján pedig igen hatékonynak tűnik a szer.

A tervek szerint az engedélyeztetési kérelmet november végéig benyújtják az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatalhoz (FDA). A tudósítások megjegyzik, jelenleg tucatnyi szer van a kísérletek utolsó fázisában, de ez az első, ami biztató eredményeket mutat.

A Pfizer és a BioNTech vakcinája egy kétkomponensű szer, egységeit három hét különbséggel kell beadni. Az USA-ban, Németországban, Brazíliában, Argentínában, Dél-Afrikában és Törökországban elvégzett kísérletek azt mutatják, hogy a vakcina a második beadás után hét nappal már 90 százalékos védelmet nyújt.

A Pfizer úgy számol, ha meglesz az engedély, már idén év végéig 50 millió, 2021-ben pedig 1,3 millárd oltóanyagot tudnak leszállítani. A logisztika azonban még kérdéses, a szert ugyanis jelenleg -80 Celsius-fokon kell tárolni, és még azt sem tudni, hogy meddig tart az immunitás.

Kapcsolódó hírek