Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Belföld

Szentkirályi Alexandra videón számolt be róla, hogy rettentő ostoba

Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Müller Cecília: exponenciálisan nő a fertőzöttek száma

„Itt van az idő, mindenki vegye komolyan az intézkedéseket.”

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én. Fotó: MTI/kormany.hu

Sajnos szomorú rekordokat döntögetünk az elmúlt napok adatait elemezve – kezdte mondandóját Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

„Európa-szerte, így Magyarországon is exponenciálisan nő a koronavírus-fertőzöttek száma”

– folytatta a tisztifőorvos. Elmondta, 4871 főt ápolnak kórházban, egyre jobban terhelődik az egészségügy, 355-en vannak jelenleg lélegeztetőgépen.

A szerdai szigorításokra azért volt szükség, hogy megtartsák a kórházak működőképességét, de a fő cél az, hogy ne fertőződjenek meg az emberek – hangsúlyozta Müller. Szólt arról is, hogy a települések 80 százalékában regisztráltak már fertőzöttet, szinte nincs olyan hely, ahol ne lenne potenciálisan jelen a vírus.

Kifejtette, egy hét alatt másfélszeresére nőtt az igazolt COVID-fertőzöttek száma Magyarországon, ami 7420 személyt jelent. A járvány kezdete óta – az összes igazolt beteget véve –, az életkor szerinti megoszlásban azt látjuk, hogy a fertőzöttek 21 százaléka a 40-49 éves korosztályból került ki, mintegy 15 százaléka a 65 év felettiek közül, 4,4 százalék pedig gyermek volt – mondta.

Az átlagos életkor a fertőzöttek esetén kúszik felfelé: a 43. héten a fertőzöttek átlagéletkora 44 év, a 44. héten 45,7 évre változott. A 15 éven aluli fertőzöttek száma 770 fővel nőtt a 43. hétről a 44. hétre.

Müller kiemelte, minden korosztály érintett, de a fertőzöttek életkora kitolódni látszik. Az elmúlt négy hét tükrében elmondható, hogy

az új igazolt esetek negyede a 40-49 éves korosztályba esik, a legritkábban az 1-2 éves korosztályban találtak beteget.

A kockázati csoportok köre nem változott, de egészen fiatalon is súlyos szövődményekkel, akár halállal is tud végződni a megbetegedés.

Nem tudhatja senki azt, hogy hogyan fog reagálni a vírusfertőzésre. Senki nem kivétel az alól, hogy betartsa a szabályokat, vigyázzon magára és mindenki másra – hangsúlyozta Müller Cecília, hozzátéve:

„itt van az idő, mindenki vegye komolyan az intézkedéseket”.

Kapcsolódó friss hírek

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten

110 ezerhez közelít a külföldön dolgozó magyarok száma

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten