Sebastian Kurz a bécsi terrortámadásról: nem fogunk meghátrálni

„Ez a civilizáció harca a barbárság ellen, melyet meg fogunk nyerni.”

Sebastian Kurz a bécsi terrortámadásról: nem fogunk meghátrálni
Fotó: Facebook/Sebastian Kurz

Ausztria a béke szigete volt, ahol a terrort csak a tévé képernyőjén keresztül ismertük

– mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár kedd délelőtt a hétfő esti bécsi terrortámadás kapcsán, mely során négy ember meghalt, egy rendőr súlyosan megsebesült, több sérült életéért pedig jelenleg is küzdenek.

„Ez egy iszlamista támadás volt az alapértékeink, az életmódunk, a köztársaságunk ellen, mely a gyűlöleten alapul, a hétfő esti támadás mindannyiunk, a teljes társadalom ellen irányult”

– fogalmazott a kancellár az Euronews élő közvetítése szerint.

„Nem fogunk meghátrálni, megvédjük a demokráciát, minden erőnkkel üldözni fogjuk azokat, akik a támadás mögött állnak, bíróság elé állítjuk őket, mindenkit, aki ehhez a szörnyű tetthez köthető” – folytatta Kurz. A kancellár szerint ugyanakkor nem szabad szem elől téveszteni azt, hogy az ellenség az iszlamista szélsőség; nem csak félelmet akarnak kelteni, hanem megosztottságot is akarnak szítani a társadalomban, de nem szabad engedni, hogy sikerrel járjanak.

„Nem vallás vagy nemzet az ellenségünk, hanem a szélsőségek, akik nem tartoznak a társadalomhoz. Ez nem az osztrákok és a külföldiek vagy a muzulmánok és a kereszténység közötti harc, ez a civilizáció harca a barbárság ellen, melyet meg fogunk nyerni”

– mondta a kancellár. Kiemelte, hálásak a rendőrségnek, a mentőknek, orvosoknak, akik azért dolgoznak, hogy biztonságban legyenek nap mint nap, és azon civileknek is megköszönte a bátor helytállást, akik hétfő este polgártársaik segítségére siettek.

Kurz kitért arra is, hogy a támadás miatt új biztonsági intézkedéseket vezettek be Bécsben, kedd délben pedig egyperces néma csenddel emlékeznek a terrortámadás áldozataira.

Kapcsolódó hírek