Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Útmutató a nyugdíjpénztári útvesztőben: kockázat és hozam 

Útmutató a nyugdíjpénztári útvesztőben: kockázat és hozam 

Halandó emberként nem könnyű tisztán látni a nyugdíjpénztárt illető témában. Amikor előrelátóan elhatározod, hogy a mostani éned gondoskodik a jövőbeliről – ez utóbbi biztosan nagyon hálás lesz –, az első lépést már megtetted. És azt hinnéd, hogy mint mindig, most is csak az első lépés a legnehezebb. Na, hát ebben az esetben nem. Egy kis útmutató biztosan jól jön, íme!

Érthetően a kockázatról

Mint minden megtakarítás, így az önkéntes nyugdíjpénztári is kockázattal jár. Az alapvetésünk az, hogy ha befektetjük a pénzt, az a későbbiekben több lesz. Hidd el, hogy az önkéntes pénztárak is ezzel az optimizmussal állnak hozzá a munkához, és a legtöbb esetben valóban fial is a befektetésünk.

Azonban van rá esély, hogy a betett pénzed kevesebb lesz, mint amennyivel indultál. Ez a kockázat fennáll akkor is, ha otthon széfben/párnában/kis dobozban vagy a gyümölcsfa alatt elásva tartod a pénzed. Hogy miért? Ha évtizedeken keresztül nem nyúlsz a pénzhez, az idő közben elértéktelenedik, hat rá az infláció. Ez a 3,60-as kenyér esete még 1980-ból…

A kérdés tehát nem az, hogy merj-e kockázatot vállalni egy megtakarítás esetén, hanem az, hogy ez legfeljebb mekkora legyen. A legbiztonságosabbak minden esetben az államkötvények, de még itt is fennáll az államcsőd vagy a pénz drasztikus leértékelődésének a veszélye, ami sajnos veszteséghez vezethet.

Öröm az ürömben, hogy a kockázatokra létezik egy szórás nevű statisztikai mutató, ami azt tárja fel, hogy egy befektetés hozama mennyiben tér el az átlagostól. Ez az egyik fő mankó, amire a döntés során támaszkodhatsz.

Ezenfelül ne felejtsd el, hogy vannak olyan szervezetek, amelyek elemzik helyetted a pénztári adatokat, és képviselik a tagokat az önkéntes pénztáraknál. Szakértenek helyetted, kérd bátran a segítségüket!

Hogyan kezeld a kockázatot

Először is tedd fel magadnak a kérdést: mekkora veszteség az, amit még el tudsz viselni. Képes vagy akár éveken keresztül nézni, ahogy a befektetésed értéke hullámzik, vagy gyorsan kimentenéd a pénzed az éppen szakadék felé rohanó kocsiról?

A szakértők ilyenkor a nyugodt kivárást javasolják. Többször előfordul, hogy az egyik eszközalap, amelyet a pénzünk gyarapodására szántunk, hirtelen lejtmenetbe megy. Ilyenkor a kapkodás az egyik legrosszabb döntés. Ha kivársz, még nagy esély van arra, hogy évek múlva kiigazítja magát, és a vége happy end lesz. Azonban ha az első kis veszteségnél kiveszed a pénzt, azt, amit akkor veszítettél, már senki nem adja vissza.

Miután a fentieket alaposan átgondoltad, csak ezután válassz portfóliót egy önkéntes nyugdíjpénztárban.

Mit javasolnak még a tőzsdeguruk?

Például azt, hogy hosszú távra a leginkább kifizetődő portfólió a magas kockázatú – ennek ugyanis magasabb a hozama. Ugyan ez a rizikósabb portfólió rövid távon könnyen veszteséggel járhat.

Ha a pénz tényleges felhasználása 10 évnél közelebb kerül, érdemes több lépésben csökkenteni a kockázatot. Az utolsó években elszenvedett veszteségeket már nincs idő visszanyerni.

Akkor döntesz a legjobban, ha a saját magadra és a céljaidra szabott időtávot választod, és közben figyelsz, hogy a portfóliót jól kezelik-e.

Kapcsolódó friss hírek

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz