Franciaországban péntektől ismét általános karantén lesz, de az iskolák nyitva maradnak

A korlátozások legalább december 1-ig maradnak érvényben.

Franciaországban péntektől ismét általános karantén lesz, de az iskolák nyitva maradnak
Fotó: Facebook/Emmanuel Macron

Franciaországban péntektől ismét általános karantén lép életbe a koronavírus-járvány erősödő terjedésének megfékezésére: lakhelyelhagyási tilalom vonatkozik mindenkire, bezárnak a nem létszükségletet kielégítő üzletet és szolgáltató egységek, az egyetemi oktatás online folytatódik, de a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és a gimnáziumok nyitva maradnak – jelentette be Emmanuel Macron.

A francia elnök szerda este élő televíziós beszédében elmondta: a korlátozások legalább december 1-ig maradnak érvényben.

Emmanuel Macron hangsúlyozta: ha nem vezeti be a kormány újból a szigorú kijárási korlátozásokat, néhány hónapon belül 400 ezren halhatnak bele a koronavírus-fertőzésbe.

„Franciaország soha nem választana olyan stratégiát, amely a betegek közti válogatásra alapul, miután a pandémia legfőbb áldozatai az idősebb emberek” – fogalmazott.

Az elnök jelezte, hogy a munkába járás engedélyezett lesz, de az otthoni munkavégzés lesz ismét az általános.

Az idősotthonokban nem tiltják be a látogatást, a kórházi intenzív ágyak számát pedig a jelenlegi 5800-ról 10 ezerre növelik. A kormány azzal számol, hogy két héten belül a súlyos betegek száma a jelenlegi 3 ezerről 9 ezerre fog emelkedni.

Kapcsolódó hírek