Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Müller Cecília: fokozatosan kényszerülünk szigorítani

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A járványgörbe ellaposítására van esélyünk, ha mindenki betartja a járványügyi szabályokat – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján

Kerülni kell a felesleges kontaktusokat, azoknak pedig, akik közösségi rendezvényen vennének részt, Müller Cecília azt üzente, tartsák be a szabályokat,

„az újonnan életbe lépett szabályokat is, hiszen fokozatosan kényszerülünk ezeket is szigorítani”.

A tisztifőorvos megnyugtatott mindenkit, az egészségügyi rendszer felkészült, biztosítva van, hogy mindenki megkapja a megfelelő ellátást. Az iskolákban zajlik a fertőtlenítő nagytakarítás.

„Senki ne menjen közösségbe, ha bármilyen tünetet mutat”

– folytatta Müller, hangsúlyozva, engedjük el azokat a programokat, melyen nem létfontosságú részt vennünk.

Az országos tisztifőorvos a napi járványügyi számok kapcsán elmondta, dinamikus emelkedés folyik, minden korosztályban emelkedés van, de eltolódtak az arányok. A 43. héten a 40-49 évesek aránya volt a legmagasabb, az összes fertőzött 20,5 százalékát tették ki. 15 százalék a 65 év feletti korosztályból jött össze, közel 5 százalékot pedig a 15 éven alattiak korcsoportja tesz ki.

Kiss Róbert rendőr alezredes szintén emlékeztetett, hogy szigorodtak a karanténszabályok: a korábbi 50 ezer forint helyett akár 150 ezer forintos bírságot is kaphatnak a renitensek, ráadásul egy nap alatt négyszer is lehet büntetni a szabályszegőket.

Müller Cecília újságírói kérdésre elmondta, egyelőre nem látják azt, hogy mikor következik be a fertőződések számának megnyugvása. Kifejtette, az arányos szigorításnak, amennyiben arra szükség van, meg kell történnie, de azok nem helyettesítik az egyéni felelősséget, egyéni magatartást.

Kapcsolódó friss hírek

110 ezerhez közelít a külföldön dolgozó magyarok száma

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten