Komáromi: lehet, hogy elkerülhetetlen lesz egy kéthetes teljes lezárás

A szakember szerint „a kormány bedobta a gyeplőt a lovak közé”.

Rendőrök járőröznek Budapesten, a Kopaszi-gáton 2020. április 11-én.
Rendőrök járőröznek Budapesten, a Kopaszi-gáton 2020. április 11-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A hatékonyabbnak mondott, négykomponensű influenza elleni védőoltás ugyanolyan hatékony, mint az itthon gyártott háromkomponensű, az egyedüli különbség, hogy előbbit a 3 éves kor alattiak is kaphatják, utóbbit csak a 3 év feletti gyerekek és felnőttek – magyarázta Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa az ATV Start című műsorában.

Az adásban szó volt arról is, hogy Komáromi egyetértett Novák Hunor gyermekorvossal abban a kérdésben, hogy indokolt volt a négykomponensű vakcinák kvázi állami „lefoglalása”, hogy azokat a három év alatti gyermekek és a kismamák körében osszák szét.

Ugyanakkor megjegyezte, szerinte az állam úgy kampányol az influenzaoltás beadatása mellett, hogy nincs elegendő oltóanyag. Állítása szerint amikor Orbán Viktor bejelentette, hogy aki kéri, az ingyen hozzájut az oltáshoz, már késő volt, befejeződött az oltóanyag gyártása.

Komáromi annak kapcsán, hogy Kásler Miklós elrendelte, 30 százalékra kell növelni a kórházak szabad ágykapacitását, azt monda: elhibázott stratégia kórházban kezelni a járványt. Úgy látja, tömeges teszteléssel kellett volna kiszűrni a tüneteket nem mutató fertőzötteket.

Szerinte a tömeges tesztelés lenne az ország lezárásának alternatívája. Mint fogalmazott,

ezzel szemben a kormány „bedobta a gyeplőt a lovak közé”, és nem tartja elképzelhetetlennek, hogy kéthetes teljes lezárással kell majd megfékezni a járványt.

Kapcsolódó hírek