Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Müller Cecília a halottak napja kapcsán: mindenki uralkodjon magán

Óvakodjunk a távoli rokonoktól, akiknek az egészségi állapota nem ismert.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én. Fotó: MTI/kormany.hu

Sajnos Magyarországon is meredeken emelkedő szakaszban van jelenleg a második hullám – mondta Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Az országos tisztifőorvos ismertette a ma reggeli számokat, miszerint 2316 új fertőzöttet találtak, 47-en pedig meghaltak, hozzátéve: az elhunytak életkora 50 és 97 év között volt.

Müller Cecília kéri a krónikus betegeket, hogy tartsák egyensúlyban a meglévő betegségeiket, ezzel csökkentve a kockázatot egy koronavírus-fertőzés esetén.

Számos gyümölcs, zöldség áll rendelkezésünkre, de állás közben veszítenek vitamintartalmukból, szükség esetén szedjünk C- és D-vitamint

– magyarázta a tisztifőorvos. A krónikus betegeken kívül az idősekre is kiemelten kell vigyázni, szigorúan be kell tartani a bevezetett intézkedéseket, hatalmas az egyéni felelősség kérdése, mindnyájunknak megvan a szerepe, hogy lassítsuk a vírus terjedését – mondta –, nem mindegy, hogy mekkora teher nehezedik ugyanis az egészségügyre.

Emlékeztetett, hogy péntektől sportrendezvényeken is kötelező a maszkhasználat, ahogy a szabadtéri rendezvényeken is (csak a felszólaló veheti le a maszkot a felszólalás idejére).

Az iskolákban jelenleg őszi szünet van, Müller Cecília arra kér mindenkit, hogy kerüljék a csoportosulást. 51 óvodában van rendkívüli szünet, az iskolákban zajlanak a fertőtlenítő takarítások.

Kérdésekre válaszolva elhangzott még:

  • a KLIK azért nem közöl adatokat arról, hogy hol hány pedagógus betegedett meg, mert a szerv nem adatkezelő a kérdésben;
  • tudnak néhány olyan emberről, akik újrafertőződtek, és a tavaszi érintettség után most ősszel is megbetegedtek;
  • egyelőre abban van konszenzus, hogy mintegy 6 hónap tekinthető egyfajta védettségi időtartamnak;
  • jelenleg 11 fő 14 év alatti gyermek van kórházban, de nincsenek lélegeztetőgépen;
  • javasolt szabad téren a maszkviselést, mindenütt, ahol nem tartható be a másfél méteres távolság;
  • a jelenlegi szabályok betartása momentán elegendő, de nem kizárt, hogy később további óvintézkedéseket vezetnek be.

A halottak napi hétvége kapcsán Müller Cecília arról beszélt, tiszteletreméltó szokás elhunyt szeretteink felkeresése a temetőben, ilyenkor viszont gyakori, hogy az ország különböző pontjain élő, egymást ritkán látó családok találkoznak egymással, az ő egészségi állapotuk pedig nem ismert.

„Kölcsönösen kell, hogy vigyázzunk egymásra. Ha valamilyen megbetegedése van valakinek, akármilyen felső légúti tünet, náthás vagy egyéb, akkor ne menjen, akkor sehova se menjen, ne hagyja el a lakóhelyét. Ez annyira alapszabály, hogy, kérem szépen, ilyenkor uralkodjon magán, tartsa be ezt az alapszabályt”

– mondta Müller Cecília, hangsúlyozva, csak azok menjenek a temetőbe, akik egészségesek, a sírkertben pedig tartsuk egymástól a távolságot, „a meleg üdvözléseket szorítsuk háttérbe”.