Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Lebuktak a bankok, avagy elképesztő pénzmosás a pénzintézeteknél

Lebuktak a bankok, avagy elképesztő pénzmosás a pénzintézeteknél

Azt talán mindig is sejtettük, hogy a bankok nem patyolattiszta és jótékonysági szervezetek, viszont nemrégiben elképesztő mértékű pénzmosás nyomai kerültek elő. Egész pontosan az úgynevezett FinCEN fájlok segítségével, amelyeknek a részleteit ebben a cikkben fogjuk részletezni.

A FinCEN fájlok a pénzmosással kapcsolatos sztoriban

A FinCEN kifejezés Financial Crimes Enforcement Network, vagyis az Egyesült Államok Pénzügyi Bűncselekményekkel foglalkozó Hálózatára utal. Szám szerint 2500-nál is több dokumentumról, illetve 2000-nél több gyanús tevékenységről szóló jelentésről beszélhetünk jelen esetben.

Ezek a dokumentumok egyébként gyanús tevékenységek bejelentését szolgálják csak, viszont nem bizonyítanak jogsértést vagy bűncselekményt. Ezek az akták jutottak el egyrészt a Buzzfeed News-hoz, valamint egy nemzetközi oknyomozó újságírókból álló csoporthoz is. Később pedig 88 ország 108 hírszervezete is hozzájuk fért.

A FinCEN fájlok a pénzügyi intézményeknél a következőkre mutattak rá

A bankokat alapesetben törvény kötelezi rá, hogyha bizonyítékuk van bármilyen bűncselekménnyel kapcsolatban, akkor fel kell függeszteniük a pénz mozgatását. Egyúttal az is elvárás velük szemben, hogy legyenek tisztában az ügyfeleik kilétével.

Itt jön képbe a feketepénz fogalma. A kifejezés az olyan bűncselekményekből származó jövedelmekre utal, amiket korrupció által vagy mondjuk kábítószer-kereskedelemből szereztek.

Ez a gyakorlat azt a célt szolgálja, hogy ezeket a pénzeket már ne lehessen összekötni semmiféle elkövetett bűncselekménnyel. A FinCEN-fájlok tanulsága szerint a bankok brutális volumenű feketepénz-áramlás felett hunynak szemet, ignorálva úgymond az erre vonatkozó kötelezettségeiket.

A FinCEN akták segítségével felgöngyölített történet kibogozása

A FinCEN akták nagy nevekre, illetve közismert bankokra hívják fel a figyelmet, méghozzá globális szinten. A fájlokból kiderül például, hogy a HSBC több millió dollár lopott pénz mozgatásában nyújtott hathatós segítséget.

A JP Morgan 1 milliárd dollárnál is több pénzt engedett egy londoni számlán úgy, hogy a számla tulajdonosáról rendelkezett volna információkkal. De fény derült egy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szoros kapcsolatban álló férfira is, aki a Barclays bankon keresztül tudta elkerülni az esetleges szankciókat.

A Deutsche Bank sem maradt ki a feketepénz mozgatásából, méghozzá a szervezett bűnözés, terroristák és kábítószer-kereskedők érdekeit szolgálva. De felettébb érdekes sztori a Standard Chartered esete is, akik tíz évnél is tovább mozgattak pénzt az Arab Banknál. Mégpedig azt követően, hogy a jordániai bank ügyfeleinek számláit a terrorizmus finanszírozására fordították.

Kapcsolódó friss hírek

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz