Januártól illetékmentesek lesznek a csokkal vásárolt ingatlanok

Ez egy 50 millió forintos lakás esetében 2 millió forint megtakarítást jelenthet.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program és a családvédelmi akcióterv újabb részleteiről tartott sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség Szalay utcai épületében 2020. október 19-én.
Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program és a családvédelmi akcióterv újabb részleteiről tartott sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség Szalay utcai épületében 2020. október 19-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Teljes illetékmentességet biztosít a kormány azoknak, akik 2021 januárjától Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel (csok) vásárolnak új, vagy használt ingatlant.

Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: az illetéket nem utólag kapják vissza a vásárlók, hanem egyáltalán nem kell megfizetniük. Ezzel szerinte jelentős összeg maradhat a családoknál, hiszen például egy 50 millió forintos ingatlan esetében 2 millió forint megtakarítást jelent.

Hozzátette: mivel a csokot egyedülálló szülők is igényelhetik, a lehetőség rájuk is érvényes. Arra a kérdésre, hogy mennyi forrást biztosít erre a kormány, Novák azt felelte:

„a program felülről nyitott, annyi pénzt nyújtanak, amennyire igény lesz”.

Januártól nem kell illetéket fizetniük azoknak a családoknak, akik CSOK-kal veszik meg lakásukat, házukat. Tehát…

Posted by Novák Katalin on Monday, October 19, 2020

A miniszter múlt héten jelentette be, hogy otthonfelújítási támogatást indít a kormány, aminek első lépése volt, hogy a legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig.

Ezek is érdekelhetnek