Bulvár

L.L. Junior megint büszkén posztolt a gyorshajtásáról

Belföld

Magyar Péter: beépített emberek is vannak közöttünk, nem indulunk a megyei közgyűlési listákért

Belföld

Újra kiment a fényre Orbán Viktor, most itt bukkant fel nagy titokban, egy marék ember előtt

Kásler szerint meg lehet tartani a karácsonyi vásárokat – a minisztérium cáfol

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a beszédet mond a Semmelweis-díj és a Batthyány-Strattmann László-díjak átadásán a Pesti Vigadóban 2020. július 6-án.
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a beszédet mond a Semmelweis-díj és a Batthyány-Strattmann László-díjak átadásán a Pesti Vigadóban 2020. július 6-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

(Frissítés a cikk végén!)

Az RTL Híradó birtokába jutott egy kormányzati dokumentum, mely szerint november elejére „18-19 ezerről 38-40 ezer emelkedik” az aktív koronavírus-fertőzöttek száma, Kásler Miklós miniszter azonban úgy kalkulál, hogy

ettől függetlenül meg lehet tartani az október 23-i ünnepségeket, a november elsejei miséket, valamint a karácsonyi vásárokat.

A hivatkozott irat ugyanakkor hangsúlyozza a távolságtartást, a maszkviselést, a rendszeres kézmosás és fertőtlenítés fontosságát, valamint azt, hogy csak az vegyen részt a rendezvényeken, aki egészségesnek érzi magát. A szervezőktől azt kérik, rendszeresen fertőtlenítsék a szociális helyiségeket, az árusoktól pedig azt, hogy hordjanak maszkot.

Frissítés (2020. 10. 15.): Az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtöki közleményében azt állította, hogy Kásler Miklós miniszter nem mondta és az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága sem írta le egyetlen dokumentumban sem, hogy a karácsonyi vásárokat meg lehet tartani. Erről nem is az EMMI minisztere hivatott dönteni – jegyezték meg.

Az RTL által bemutatott dokumentum kapcsán azt írták: az Operatív Törzs minden lehetőség számbavételének szándékával a közelmúltban feladatul szabta a Nemzeti Népegészségügyi Központ számára iránymutatás készítését a járványügyi szabályok betartására a karácsonyi vásárok tekintetében. Ezt a feladatot az NNK el is végezte, készített egy eljárásrendet. A karácsonyi vásárokkal kapcsolatosan azonban – számos körülmény, többek között az NNK ajánlásainak figyelembevételével – majd az Operatív Törzs fog döntést hozni.

Hétfőn derült ki, hogy a járványhelyzetre való tekintettel idén nem rendezik meg a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt, helyette inkább csak kampány indul a hazai kézművesek támogatására.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!