Havazhat is a jövő héten, nagy lehűlés, sok eső jön

Az ország nyugati részén helyenként már téliessé válhat a hangulat.

Havazhat is a jövő héten, nagy lehűlés, sok eső jön

Szombaton még kellemes, derűs idő várható, 18-23 fokot mutat ma sokfelé a hőmérő, vasárnap azonban egy hullámzó hidegfront rontja el az időjárást, majd egy mediterrán ciklon hatására helyenként téliessé válhat a hangulat.

Vasárnap az Időkép előrejelzése szerint északnyugat felől éri el hazánkat a hidegfront. Hatására a Dunántúlon feltámad az északi-északnyugati szél, emellett a Dunántúlon és északon esőre, záporokra is van esély. A Dunántúl zömén 15 fok alatt marad a hőmérséklet, keleten, délkeleten 20 fokig is melegedhet a levegő.

Hétfőre virradóan sokfelé, majd napközben egyre inkább keleten, délkeleten lehet szükség az esernyőkre. Nyugaton átmenetileg felszakadozhat a felhőzet, a Dunántúlon többször is viharossá erősödhet a szél. Tovább zuhan a hőmérséklet:

11-16 fok közötti értékeket mutat majd a hőmérő, ennél egy-két fokkal csak a keleti határ mentén lehet melegebb.

Kedden egy mediterrán ciklon hatására borongós napra számíthatunk, sokfelé kiadós csapadék várható. Az ország nagy részén 20-40 milliméter eső hullhat, nagyobb mennyiségű csapadékra – akár 50 milliméterre – a Dunától keletre kell számítani.

A ciklon hátoldalán, északi irányból hideg levegő érkezik, mely főként az ország nyugati részét érheti el. Ezért előfordulhat, hogy amennyiben a legnyugatibb tájakig elnyújtózik a csapadékzóna,

a Kőszegi-hegységben havas eső, hó is hullhat.

Kelleni fog tehát a vastag dzseki, a prognózis szerint sokfelé 9-10 fokos csúcshőmérsékletre lesz kilátás. A ciklon és csapadékzónája a jelenlegi modellek szerint szerdára távozik, akkor majd felszakadozik a felhőzet, de a hűvös, szeles idő velünk marad – olvasható az előrejelzésben.

Kapcsolódó hírek