Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Belföld

Rejtélyes kijelentést tett Gulyás Gergely, amikor Magyar Péterről faggatták

Meteorológus: havazhat október második felében

Autó a behavazott Kékestetőn 2018. november 19-én.
Fotó: MTI/Komka Péter

Az elmúlt hétvégén több helyen még majdnem 31 fokot mutatott a hőmérő, szerdán viszont jelentős csapadékot ígérő hidegfront érkezik, az előrejelzések szerint pedig

az idei szezon első havazás is közelebb lehet, mint gondolnánk.

Molnár László, a Kiderül.hu meteorológusára a 24.hu-nak arról beszélt, jelenleg egy csaknem 2000 kilométer kiterjedésű ciklon alakítja időjárásunkat, mely kedden Skandinávia felé mozdul a Brit-szigetek térségéből, hidegfrontjából pedig térségünknek is kijut.

A front október 7-én, szerdán jelentős csapadékkal vonul át felettünk, 15-20 milliméter esőre számíthatunk, a hőmérő pedig 14-23 fok közötti értékeket mutat majd.

A folytatásban csütörtöktől lassú melegedés indul, egyre több lesz a napsütés, egyre kevesebb a csapadék, a hétvégén 18-23 fok várható. A vasárnap folyamán viszont egy mediterrán ciklon csapadékrendszere kisöpri a szép őszi időt, nyomában a jövő hét elejétől jelentős lehűlés veszi kezdetét, 14-15 foknál több nem lesz napközben, a hónap közepén pedig éjjelente már fagypont közelébe is eshet a hőmérséklet.

A jelenlegi modell szerint az október 23-i hétvégére hidegbetörés jön, mely az északkeleti országrész magasabban fekvő területein havazással is járhat.

A szánkót azonban még nem érdemes lehozni a padlásról: Molnár László szerint az északkeleti áramlás nem szokott komoly csapadékkal járni, és rettentő hideget sem szállít, de a fagyos éjjelek és a hűvös nappalok hatására – durván egy hónappal korábban, mint az elmúlt évtizedek átlaga –, bekacsinthat a tél.